Британските власти възнамеряват да удължат забраната за международни пътувания до юли, а нарушителите могат да бъдат глобени с 5000 британски лири, съобщават запознатите. Според информацията, правителството е внесло съответните препоръки на депутатите на 22 март.

Кога ще се разбере каква ще е процедурата

Гласуването по този въпрос е насрочено за 25 март и предвид увереното мнозинство в парламента на управляващата Консервативна партия, предложенията почти сигурно ще бъдат одобрени. В този случай новите правила трябва да влязат в сила следващия понеделник.

Както пояснява вестникът, до 30 юни всички пътувания в чужбина, които не се считат за жизненоважни, ще останат забранени, както е сега. Изключения ще бъдат направени за пътуване за работа, учене, лечение, посещение на роднина или приятел, който умира, сключване на брак или присъствие на сватбата на близък роднина, преместване или продажба на недвижими имоти.

Няма нови подробности относно влизането на чуждестранни туристи в кралството. Но, както се казва в статията, правилата за задължителна карантина при влизане в Обединеното кралство едва ли ще бъдат облекчени до август-септември.

Сега тези, които влизат от която и да е държава, трябва да прекарат 10 дни в доброволна изолация, както и да преминат поне три теста за коронавирус - един преди влизане и два след пристигане, на втория и осмия ден от карантината.

Пристигайки от редица държави, които включват всички южноамерикански страни, редица африкански държави, Катар, Обединените арабски емирства, трябва да прекарат 10 дни карантина в хотел за своя сметка.

Според медиите и Франция вероятно ще бъде добавена към червения списък тази седмица, където тече третата вълна на пандемията.

Адаптация спрямо вируса

Изключително трудна епидемиологична ситуация започна да се развива във Великобритания през декември миналата година поради разпространението на мутирал щам на вируса, който според предварителните оценки на експертите може да бъде до 70% по-заразен, а смъртността му може да бъде с 30-100% по-висока.

Още от 4 януари в страната действа карантина, която започна да отслабва на 8 март, когато училищата възобновиха работата си в Англия. Ако скоростта на разпространение на инфекцията не започне да расте бързо отново, от 12 април в страната ще се отворят магазини, които не продават основни артикули, фризьорски и козметични салони и фитнес зали.

Пъбовете, баровете и ресторантите ще могат да възобновят напълно работата си не порано от 17 май, а от 21 юни повечето от останалите ограничения може да бъдат премахнати.