ИТН тупат топката по отношение на приемане на законите за борбата с корупцията. Това смята депутатът Георги Георгиев.

Днес независимите народни представители ще разговарят с БСП за това дали ще подкрепят създаване на правителство с третия мандат.

„Общата позиция между нас е в една посока и тя е свързана с борбата с корупцията. Там позицията ни е безпрекословна. По други въпроси всеки от нас има различно мнение, ние го споделяме помежду си”, коментира Георгиев пред медиите.

Проблемите в думите на ИТН

Според него в пресконференцията на ИТН, дадена след разговорите с БСП, е имало три тънки нюанса, от които ставало ясно, че условията, които „Продължаваме Промяната” поставят по отношение на борбата с корупцията, няма да се случат.

„Ива Митева каза, че имат съществени забележки, както и че е необходимо широко обществено обсъждане. Този закон е внесен в деловодството на парламента на 9 юни, а го имахме около месец преди това.

Ако някой искаш да бъде приет, тези забележки и това обществено обсъждане трябваше да са се случи вече.”, каза Георгиев.

„Ако няма борба с корупцията, няма причини да подкрепим кабинет с хора от ИТН. Условието ни е да има гарантирана борба с корупцията.”, каза Георгиев.

Недоверчиви сме по отношение на ИТН, заяви категорично Георгиев.

БСП сядат с ДБ и незамисимите

Първият кръг от преговори за ново правителство в рамките на 47-ото НС продължава. Днес на масата с БСП сядат от „Демократична България”, а след това и независимите депутати.

През последните дни срещи бяха проведени с „Продължаваме Промяната” и „Има такъв народ”. От партията на Кирил Петков и Асен Василев поставиха условие за създаване на коалиция - да се постигне работещо антикорупционно мнозинство, а Бойко Рашков да бъде избран за шеф на КПКОНПИ. От формацията на Слави Трифонов заявиха, че ще подкрепят антикорупционния закон на първо четене в комисия, а името на Рашков е поставено на масата и предстои да бъде обсъдено.

Разговорите за кабинет ще продължат на два етапа. Първо от БСП ще търсят съгласие по управленската програма, а след това ще се определя и съставът на бъдещото правителство.