Мощна експлозия в склад за бензин в Нагорни Карабах причини разруха, а над 200 души са ранени при взрива. Много от тях са получили изгаряния и са били транспортирани до най-близките болници. Броя на жертвите все още се изяснява.

Експлозията е избухнала в склад за бензин, който се намира близо до пътя Степанакерт-Аскеран, съобщава Арменпрес. Очаква се броя на жертвите и ранените да е голям, тъй като по време на експлозията в района е имало много хора, които са зареждали бензин и са се готвели да напуснат района на Нагорни Карабах в посока Армения.

Само за едно денонощие над 7000 жители на Нагорни Карабах са преминали в границите на Армения.

В момента на мястото работят спасителни екипи, които търсят ранени и евакуират местното население. Организира се спешна евакуация на ранените по въздух, тъй като ресурсите на медицинските центрове в областта не могат да поемат всички пострадали.

Районът Нагорни Карабах е населен предимно с етнически арменци, но територията е частично призната като част от Азербайджан.

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян нарече трагедията причинена от експлозията като „етническо прочистване на арменци в Нагорни Карабах. „Това е един много тъжен факт, защото ние се опитвахме да привлечем вниманието на международната общност към тази опасност” – допълва министър-председателят на Армения в изявлението си по случай избухнали взрив.

Хиляди бежанци от Нагорни Карабах търсят подкрепа от Ереван

През последните дни хиляди жители на Нагорни Карабах от арменски произход търсят убежище в Ереван, след като миналата седмица Азербайджан си върна контрола над спорната територия.

Арменското правителство обяви, че има готовност да осигури настаняване за 40 хиляди бежанци. В района живеят около 120 хиляди арменци, които имат готовност да напуснат спорния регион.

Дори след проведената среша между местни арменски жители на Нагорни Карабах и правителството на Азербайджан, съдбата на населението на региона остава неясна.

Президентът на Азербайджан гарантира, че правата на арменците, които населяват територията няма да бъдат потъпкани и ще се създадат условия за сигурност. Ръководството на само провъзгласилата се арменска република Арцах казва, че арменското население не желае да живее под управлението на Баку и предпочита да се изсели в територията на Армения.

Ситуацията в Нагорни Карабах доведе до явна критика на арменския премиер към Русия. Двете държави винаги са били съюзници, но според Русия Армения се опитва да скъса двустранните връзки, след като арменския премиер обвини руски миротворци, че не са успели да спрат азербайджанската офанзива.