Част от спирка на градския транспорт падна върху главата на жена в София. Потърпевшата Цвети Георгиева изпраща снимки до медиите.

„Случи се, докато слизах от автобус. Не знаех какво ме очаква и гледах в краката си.

В същия момент ламарина ме удари в главата. Добре, че бях с шапка.

В момента съм добре”, разказва за случилото се Цвети Георгиева.

Пострадалата разясни, че друга ламарина е висяла от тавана на спирката няколко дни.

„Всички спирки в „Младост” 4 са такива. Целите са ръждясали, без никаква поддръжка.”, обясни Георгиева.

Жената посочи, че не е подала сигнал към институциите, защото смята, че няма кой да я защити. От Столичната община обявиха, че спирката предстои да се ремонтира и в момента е обезопасена.

Кой трябва да закърпи мост, свързващ градове

Мост се нуждае от мноо спешно закърпване на пробойните върху двете му платна. Шофьори се оплакват, че постоянно се отварят дупки върху асфалта, които създават опасност при разминаване.

Съоръжението е на входа на Своге. До преди дни оттам преминаваха и тировете, пътуващи от видин за София, заради ремонтите в участъка до Мездра. След няколко разговора със служители на АПИ се оказва, че снощи мостът е бил най-после закърпен.

„В събота дупките бяха много. Имаше опашка от над 20 камиона.

Катастрофи стават много често, а последната е от преди месец, когато беше блъсната жена. Дупките ги няма и със сигурност това се е случило през нощта.“, казват минувачи.

„В събота в късните часове нямаше много трафик. Поздравявам АПИ, че са запълнили дупките.

Това е едно временно решение, но те обещаха, че при първа възможност ще се започне и ремонт на пътя.“, казва зам.-кметът на Своге Илия Богданов.

Учениците със собствен превоз до училище

От новата година Столичната община ще бори трафика и мръсния въздух в града с една малко по-нестандартна идея - училищни автобуси. Първите пътници по време на тестовия период ще са децата от 32-ро и 18-то училище.

Идеята е училищните автобуси да бъдат част от градския транспорт на столицата, но в рамките на един час сутрин ще се движат извън обичайните си маршрути. Целта - по-малко автомобили.

Програмата стартира по два маршрута. Единият е в посока 18-то училище, другият 32- ро. В началото, учениците ще се возят безплатно.

Автобусите, обаче ще пътуват само в посока към училищата. Връщането на децата, обаче не е предвидено.

Според проучването на общината, до момента около 2 хиляди родители са заявили интерес към училищните автобуси.