Решението за датата на изборите би следвало да се вземе след консултации с всички парламентарни и евентуално извънпарламентарни сили. Това заяви пред медиите тази сутрин членът на Националния съвет на БСП Калоян Паргов.

Според него, от гледната точка на опозицията, по-скорошна дата би сложила край на сегашното управление. Водещи при взимането на решение трябвало, обаче да бъде приоритет запазването живота и здравето на хората, които ще участват в гласуването.

„БСП вече излезе с твърда позиция, в която заявява, че президентът по Конституция има това право. Датата е важно да е съобразена с епидемиологичната обстановка.

Всички, които ще се състезават за доверието на избирателите, и отговорните институции ще трябва да организират процеса по начин, който да не застрашава здравето.”, добави той.

Спазват ли се противоепидемичните мерки

„Черната статистика е доста притеснителна и стряскаща за всички. Считам, че има пропиляно време.

Можеше лятото да се използва пълноценно за подготовка на различни сценарии и реакция на втората вълна.” – смята той.

Според него всякакво разхлабване на мерките, особено с яслите и детските градини би било една напълно необмислена и дори глупава стъпка.

„Един от причинителите на заразяване при възрастните хора са техните внуци, които взимат или водят на градина. Близки до нас съпартийци са в болница и причината е точно тази.”, сподели Паргов.

Той посочи, че като опозиция в Столичния общински съвет БСП е вносител на около 20 мерки - 15, от които залегнали в общия план на Столична община.

„Ако всичко беше предвидено по-рано, частичният локдаун можеше да се въведе навреме, за да не се стига до тази черна статистика. Това трябва да бъде балансирано с икономическите последствия”, заключи той.

Споразумяха ли се Лондон и Брюксел

Ето какво е актуалното положение в отношенията между Лондон и Брюксел след като се проведе официална среща на най-високо равнище, за да се определят търговските взаимоотношения след Брекзит.

Без официално и категорично споразумение по ключовите търговски преговори между Великобритания и Европейския съюз завърши срещата между премиера Борис Джонсън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Огромните различия остават, но разговорите ще продължат, като Лондон все пак има намерение да сключи сделка до неделя.", заяви говорител на „Даунинг стрийт” 10.

По-късно днес в Брюксел ще бъдат възобновени преговорите между делегацията на Великобритания и главния преговарящ на Европейския съюз. Ако не се договорят, Лондон ще трябва да излезе от преходния период в края на годината без търговско споразумение.