До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с нужните дози ваксини, може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози. Това обясни пред медиите директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

„От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. От тях 50% да се ваксинират това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи!”, заяви проф. Балтов.

По думите му, към момента в страната – при лични лекари и центрове за ваксиниране, има около 10,000 дози от ваксината на AstraZeneca. Днес те ще бъдат изчерпани, защото от тях не се пази втора доза.

„Цялото количество ще бъде поставено, защото диапазонът между първа и втора доза е 70 дни”, обясни проф. Балтов. Втора доза се пазело за около 20,000 ваксинирани с Pfizer и Moderna.

От тези ваксини се пазят още около 50,000 дози за районните и секционните избирателни комисии. По думите му тези количества ще бъдат освободени след 10 март, ако не бъдат използвани.

Кога идват новите дози

Проф. Балтов потвърди още, че в събота следобед или вечерта се очакват още 52,000 дози от ваксината. Ако те пристигнат, отново ще бъдат отворени „зелените коридори”.

Те пък трябва да останат доста дълго, смята още проф. Балтов. Причината е, че в страната има около 500,000 здравно неосигурени, които нямат лични лекари, за да ги ваксинират.

„Най-големият ми страх е, че част от хората, получили първа доза, ще се откажат от втората. Има и хора, които не си спазват датата. Идват на друга дата.”, обясни директорът на „Пирогов”.

Той допълни, че от различните ваксини у нас през март ще пристигнат 500,000 дози, а през април – 1 милион.

Проф. Балтов обясни, че леглата в болниците плавно се пълнят. Около 50% са заетите легла за средно тежки случаи на коронавирус, около 55% са заетите интензивни легла.

„В „Пирогов” към момента има около 40 за среднотежки пациенти и 12 интензивни легла.”, поясни шефът на най-големия спешен център у нас.

Защо връщат хора от ваксинация

Отказаха да ваксинират семейство без осигуровки в "Св. Панталеймон"- гр. Плевен. Това твърдят млади хора от града. Лекар от кабинета за имунизация в частната болница върнал мъжа, който наскоро се е прибрал от чужбина.

От болницата отказали да ваксинират и партньорката му.

„Обадих се в болница „Св. Панталеймон” и попитах дали бих могъл да се ваксинирам. Отговориха ми, че е възможно и ми насрочиха час за вчера.

Когато дойдох, ми дадоха да подпиша информираното съгласие. Лекарят ме попита за здравната книжка.

Когато казах, че съм с прекъснати права, ми бе отговорено, че няма да мога да бъда ваксиниран.”, обяснява потърпевшият Пламен Симеонов.