Отново насилие между подрастващи. 14-годишно момче от Пещера бе намушкано с нож в гърдите от свой 16-годишен приятел. Пострадалото дете е откарано в болницата в Пазарджик веднага, където лекарите успяват да спасят живота му.

Как се е стигнало до инцидента и какво е състоянието на пострадалото дете в момента – разказват запознатите със случая.

„Сигналът е получен във вторник и дежурните екипи са изпратени веднага. По първоначални данни е имало някаква караница между него и друго 16-годишно момче.

Момчето е оперирано и стабилизирано от лекарите, като опасност за живота му към този момент няма. Нападателят е арестуван веднага.”, обясни говорителят на полицията Мирослав Стоянов.

Докторите казват, че състоянието на детето е доста стабилно. То, обаче е постъпило в доста тежко състояние със сериозна дихателна недостатъчност. Оперативната намеса е била извършена веднага, а детето е изкарало голям късмет, добавя още хирургът.

Обзор се бори за независимост

Жители на Обзор и още 6 близки села тази неделя ще участват в местен референдум, който трябва да определи съдбата им – дали ще се отделят в самостоятелна община или ще продължат да бъдат част от Община Несебър. В града има два лагера - "за" и "против" отделянето на района.

„Община Несебър не се грижи за Обзор и селата. От години не се прави нищо за археологическите разкопки”, заяви Иван Илиев от Инициативен комитет "Зa отделянето на Обзор от Несебър".

„Искаме да се отделим, защото Община Несебър не стои зад нашите проблеми – състоянието на крайбрежната алея не е никак добро, инфраструктурата на места е много зле”, коментира Пламен Проданов от Инициативен комитет "Зa отделянето на Обзор от Несебър".

„Според разчетите, ще можем да генерираме повече приходи, ако се отделим.”, категоричен е и кметът на града Христо Янев.

Представителите на Община Несебър отказаха да застанат пред медиите. От Инициативния комитет, които са против отделянето, заявиха, че изцяло подкрепят становището на кмета на Община Несебър.

В него пише, че от 2008 г. до 2020 г. Обзор е внесъл в общинската хазна 15 млн. лв. данъци, а Община Несебър му е отпуснала 36 млн. лв. за издръжка.

Докато тук се борим за независимост – излиза нов COVID-19

Разновидността, известна като B.1.526, е идентифицирана за пръв път в проби, взети в Ню Йорк през ноември и до средата на февруари около 12 на сто от случаите на Ковид-19 в мегаполиса се свързват с нея, съобщиха учени от медицинския колеж "Вагелос" на Колумбийския университет.

Вариантът е описан и в изследване, публикувано онлайн тази седмица от Калифорнийския технологичен институт. И двете проучвания не са преминали независима оценка.

Учените от Колумбийския университет съобщават, че анализ на данни от публично достъпни бази данни не сочи преобладаващо разпространение на вариантите от Република Южна Африка и Бразилия в пробите, взети в Ню Йорк и околните райони.

"Вместо това откриваме голям брой от този местен вариант.", каза д-р Ан-Катрин Улеман, преподавател по инфекциозни болести в колежа.