Със сигурност през януари се очаква да имаме първия българин с ваксина. Това обяви официално директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в студиото на сутрешен блок.

„Ваксинирането е един от начините да прекратим тази епидемия и да престанем да ходим с маски навсякъде.”, добави професорът.

„Това, което ме плаши е, че ако не се направи хубава кампания и не се види как броят на случаите намалява след ваксиниране, поставяме на риск ваксинационната кампания за всички останали имунизации.”, категоричен беше проф. Кантарджиев по въпроса.

Кой ще дава пари за имунизации

Фондация "Гейтс" дава нови $250 млн. за борба с коронавируса

Според него е необходимо 70% от населението да си сложи ваксината срещу COVID-19.

Кантарджиев обясни, че на 29 декември трябва Европейският регулатор по лекарствата да одобри ваксините. Едва след това те ще започнат да се разпространяват наистина масово.

Той коментира и процента, около 48%, медици, заявили желание да си поставят ваксината.

„Това е пак висок процент, но е и малко. Една част от медиците, които бяха призовани да се ваксинират - са убедени, че като работят с болни от коронавирус са прекарали инфекцията. Това е доста вероятно и са прави донякъде.”, добави професорът.

Професорът коментира и думите на български експерт в Берн, че ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично. Проф. Кантарджиев отново посочи, че всеки има право на индивидуален избор и да решава дали да се ваксинира, или не.

„В нашата страна търсенето на противогрипна ваксина дойде в два момента. Когато се каза истината, че не предпазва на 100% и когато казахме, че ваксините няма да стигнат.”, каза директорът на НЦЗПБ.

Защо точно ферми за норки

Относно фазите на ваксинация и поставянето на ваксината на служители във ферми за норки той обясни:

„Много е важно те да бъдат имунизирани, защото човек, ако заболее от коронавирус, даже и леко, вирусът може да зарази норките. При тези животни заболяването не минава като при хората.

Те се заразяват обикновено през храната. Много е опасно, когато вирусът премине от човек на животно, защото може да се получи мутация и да ни върне вируса по различен начин.”, разясни проф. Кантарджиев.

Какви са възможните странични ефекти от ваксината срещу COVID-19. Той коментира и поставянето на ваксината при хора с автоимунни заболявания.

„Хората, които са с автоимунни заболявания и такива на химиотерапия с потиснат имунитет или кръвно заболяване, е хубаво да изчакат. Най-безопасните за тях са пептидните ваксини, които вкарват готов белтък.

Това е модернизиран стар вид. Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус."