Деца и трeньори от Централния полицейски карате и джу джицу клуб в морския град Бургас дариха сумата, която са спестили от провалени заради пандемията състезания. Дарението отива в посока отделението по неонатология в университетската болница в техния град.

Парите отиват за закупуване на специализирана линейка за превоз на недоносени и болни деца. Отделението по неонатология в УМБАЛ - Бургас от 2016 година се опитва да събере чрез благотворителна кампания средства за закупуване на специализирана линейка за транспорт на недоносени бебета и болни деца.

Какво е сегашното положение на болницата

„Линейките, с които разполага болницата, не са изобщо специализирани за малки деца и бебета. Налагаше се да привеждаме деца, когато е необходимо за извършване на хирургични и други консултации, с транспорт, който не е специализиран и не е съответен за техните нужди.”, разказва д-р Мирослава Колева от неонатологичното отделение в здравното заведение.

Болницата отдавна била отправила запитване за закупуване на автомобил, но цените, които им били предоставени не били по възможностите на лечебното заведение

„Офертите, които ни бяха предоставени са от 80 до 150 хиляди лева за абсолютно оборудвана линейка, защото тя не е само кола. Вътре трябва да има изводи за кислород и освен това много важно е да има специална шина, в която влиза определен модел транспортен кувьоз , с какъвто отделението разполага.”, посочва Юлия Андреева, УМБАЛ-Бургас.

Затова от лечебното заведение започнали кампания за набиране на средства, като до момента сумата, набрана от предаването на пластмасови капачки и дарители, е едва около 40 хиляди лева. Затова всеки жест на дарителство се приема от отделението като глътка надежда, приближаваща ги до крайната сума.

Каква е събраната от клуба сума

Родители и треньори на деца от Централният полицейски карате и джу джицу клуб в Бургас научили за кампанията на отделението по неонатология в университетската болница в града.

„Това са средства основно на децата, тъй като, за да ходят на състезания трябват доста финанси. Примерно в чужбина едно състезание таксата е от 20 евро нагоре, и тъй като заради пандемията няма състезания много от децата просто проявиха желание тези парички да отидат за нещо добро и ние ги насочихме към тази кампания.”, заяви Сенпай Павел Димитров.

Който се ваксинирал - ваксинирал

Днес изтича крайният срок, до който работещите на първа линия медици трябва да са заявили искат или не да се ваксинират срещу COVID-19. Информацията за това ще бъде предадена в шестте Регионални здравни инспекции в страната.

Единствено за столицата срокът беше удължен до понеделник поради големия брой болници и персонал. Законът у нас е напълно категоричен, че ваксинирането не е задължително за никого - дори и за работещите в здравни заведения.

Предварителните данни на щаба показват, че в някои болници едва 20-30% от персонала иска ваксина, на други места обаче този брой е близо 100%, така че нуждите на всеки ще бъдат задоволени.