Климатици – какво знаете за тях? Защо ги използваме все повече? Защо все повече хора на планетата избират именно климатичните инсталации като трайно, балансирано и икономически обосновано решение за осигуряването на микроклимат в офиси и домове?

В тази публикация ще ви дадем 10 причини и аргументи, които са „бетонирали“ тези системи като най-желани в света днес, от Япония до Южна Америка.

1. Екологични климатици

Използването на климатици е удобен начин да намалим вредните емисии в атмосферата, която създава смог над градовете. За разлика от печките на твърдо гориво, например, климатиците са значително по-оптимизирани да щадят околната среда, защото използват унифицирани източници на енергия, които се контролират от различни правителствени и частни организации.

Никак не е случайно, че дори общините започнаха да предлагат именно по-екологични решения на хората, използващи отоплителни уреди на твърдо гориво. Точно това е причината за подобна инициатива.

2. Икономични

За никого не е тайна, че климатиците са изключително икономични. Те са удобен начин да намалите не просто разхода на енергия, която потребявате, а и битовите си сметки за ток.

Без значение дали през зимата, лятото или друг сезон, днес новите модели хиперинвертори и инверторни климатици, интегрират все по-комплексни системи за подобряване на съотношението между консумирана и отдавана енергия. Ясно видима в тази посока е тенденцията за подобряване на компресорите на този тип климатични уреди, за да се достигнат все по-завишените стандарти на Европейският съюз.

3. Мултифункционални

Климатикът, за разлика от масовите уреди за отопление, като печките, конвекторите и т.н. може да функционира в няколко различни режима. Използват се климатици за отопление, но и такива са охлаждане през лятото.

Разбира се сред моделите, които се предлагат на пазара ще откриете и такива с по-различни режими на работа с крайна цел освежаване на въздуха например.

Това предоставя допълнителна гъвкавост, която потребителите ценят и която изключва нуждата от употреба на различни уреди през различните сезони, например конвектор през зимата и вентилатори през лятото.

Климатиците решават този проблем и не се налага да се чудите къде да ги сложите до следващия сезон, в който ще ги използвате, защото те са универсални и мултифункционални.

4. Компактни

Една от хубавите черти при използването на климатици са вариантите за монтаж. По този начин можете лесно да оптимизирате пространството във вашия дом. Най-често климатици за битови нужди изискват стенен монтаж, респективно те не заемат допълнително пространство.

Макар при по-големи жилища това да е по-малък проблем, то ако човек живее в 3-стаен или по-малък апартамент ситуацията е съвсем различна. Възможността да интегрирате климатична инсталация, която практически не заема място и не намалява жилищната ви площ е повече от блазнеща.

5. Ефективни

Еволюцията на климатичните системи през последните 50 години предоставиха широка гама иновации, които да подобрят съотношението между консумирана и отдавана енергия като път за подобряване на ефективността.

Тренд, заложен не само при климатиците, а и в редица други системи, рефлектиращи върху бита ни, включително на практика всеки домашен електроуред.

Т.нар. инверторни климатици и техният най-висок клас, наречен хиперинвертори постигат това, а именно – по-добри резултати по отношение на климатизирането на помещения при по-нисък разход на енергия, респективно по-малки сметки за ток накрая на месеца.

6. Многосезонни

Както вече споменахме, а и всеки знае – една от най-хубавите черти на модерните климатици е, че работят и в студено и в топло време т.е. и през лятото, и през зимата, а и през останалото време.

Това дава обосновка за целогодишното присъствие на този тип битови електроуреди за климатизация в нашия дом, вместо да търсим къде да ги приберем, както правим например с конвекторите през лятото, когато те не са ефективни.

7. Минимална профилактика

За разлика от по-евтините алтернативи за охлаждане или отопление на дома, то климатиците се нуждаят от сравнително рядка профилактика. Самата поддръжка е минимална и може да се извършва от всеки в повечето случаи.

Разбира се подобно на всеки друг електроуред при по-сериозна нужда от профилактика е по-добре да потърсите специалист по профилактика на климатици, но това се налага най-често 1-2 пъти в годината и най-често се прави преди сезона.

Гаранцията на този уред от друга страна ни дава увереност, че има към кого да се обърнем, ако стане проблем – нещо, което не радва собствениците на печки, конвектори и вентилатори, където най-често клиентите биват неглижирани от големите търговски вериги.

8. Автономни

Един хубав паралел, касаещ сравнението на климатици и печки например е, че печките имат нужда от гориво, за да топлят. При климатичните системи подобен ангажимент е ненужен, защото те работят както вашия телевизор, компютър или ютия – просто ги включвате в електрическата мрежа.

Ако сте имали камина, например, знаете що за ангажимент представлява тя, както по отношение горивото, праха и мръсотията, почистването и т.н. При климатичните инсталации – това не е проблем, защото както казахме – те работят с горивото, с което и всичко останало във вашия дом и не изискват по-специално отношение.

9. Прагматични

С оглед мултифункционалността си, прагматичния монтаж, икономиите на електричество и липсата на специално гориво се оказва, че добре познатите ни климатици са изключително решение за всеки рационален човек, който търси качествено решение за всекидневна употреба.

Имено тази прагматичност всъщност е в основата на доминиращата роля на климатичните инсталации на глобалния пазар за климатизация. Не е тайна, че именно те са най-доброто решение, което да изберете и за дома, и за офиса, и за вилата, и за хотела.

10. Модерни

Съвременните климатици имат доста адаптивен дизайн, който позволява лесната им интеграция в интериора на всеки дом. Разнообразието от размери, цветове и типове монтаж предоставя възможности за индивидуален подход, за да се насладите на комфорт и уют за цялото семейство.

Климатиците не спират да се развиват и никак не е случайно, че по-новите модели в 99% от случаите са по-ефективни от старите, а това предполага и сериозно развитие при темпа, с който се появяват новите модели, защото все пак те трябва да надградят старите и да обосноват подмяната им, както с ефективност, цена, визия и допълнителни възможности. 

Не забравяйте и че трябва да пазарувате от доказано място, каквото може да бъде само един доказан онлайн магазин за електроуреди и климатици - Praktis.bg, където ще откриете цялата нужна информация, консултация и съдействие при избора на правилния климатик за вашия дом или офис.

Обобщение

Те са изключително добра алтернатива на остарелите и неефикасни методи за отопление, чисти са, лесни са за ползване и са значително евтини.

Тази комбинация от всички изложени качества, правят интегрираните или стенните климатични системи изключително полезни за човека, природата и уюта в дома или офиса.