Чисто символично е вкарването на журналиста Христо Грозев в списъка за федерално издирване в Русия. Такова мнение изрази бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Той подкрепи думите на Грозев, който заяви, че това е сигнал към съчувстващи на режима на Путин, негови фенове, че могат да се разправят с него.

В безопасност ли е Грозев

Относно механизмите за държавна защита, които могат да бъдат приложени спрямо Грозев, експертът коментира:

„В много крайни случаи, когато пряко разпореждане на ръководството на държавата, може да се предприеме нещо, свързано с обезпечаване сигурността на български гражданин, заплашен по този начин.

Възможността обаче е много ограничена. Тя е да бъде прибран в съответното посолство и евакуиран в България по специален протокол. Това обаче журналистът Грозев не иска.”, обясни той.

Радулов поясни, че могат да се задействат всички възможности за координация със службите за сигурност на отделните държави и да му се помогне да получи необходимата защита.

„Това обаче не означава, че ще получи физическа защита. Няма да получи охрана, защото няма никакъв повод. Западните държави дават полицейска охрана, когато има реална опасност.”, е мнението му.

Сценарий при Грозев в България

Ако Грозев е в България, съществува механизъм НСО да поеме неговата защита, поясни бившият главен секретар.

Коментар от Радулов дойде и във връзка с изказване на американския конгресмен Уорън Дейвидсън, който призовава американското финансово министерство да наложи санкции срещу главния прокурор Иван Гешев заради „съмнения за корупция и пренебрегване на санкциите по „Магнитски”.

Такова писмо на конгресмена беше разпространено, публикувано първо от Иван Христанов от „Продължаваме Промяната”.

„Възможно е това да е намек, че мерките ще продължат. И преди е ставало дума, че ще има „Магнитски” втора и трета серия. Ние чисто законово можем да си позволим да пренебрегваме този закон, но това е много силен сигнал, че Държавният департамент и американския конгрес продължават да наблюдават с недоверие България. Това се отразява и в годишните доклад.”, подчерта бившият главен секретар на МВР.