Външното министерство на Северна Корея отхвърли твърденията, че КНДР доставя боеприпаси на Русия и ги окачестви като "безпочвени", предаде Ройтерс, като се позова на информация от днес на севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

По-рано японски медии съобщиха, че миналия месец Северна Корея посредством влак е доставила на Русия боеприпаси, включително и артилерийски снаряди. Белият дом заяви вчера, че КНДР е доставила оръжия на руска частна военна компания "Вагнер".

"Неверните съобщения на японски медии, че КНДР доставя боеприпаси на Русия са абсурдни и не заслужават коментар или тълкуване", се казва в изявление на севернокорейското външно министерство, цитирано от КЦТА.

Твърденията, че Северна Корея е доставила оръжия бяха отхвърлени и от ръководителя на военната компания Евгений Пригожин.

"Всички знаят, че Северна Корея отдавна не доставя оръжия на Русия", заяви Пригожин.

Официално: България ще доставя военна помощ на Украйна

В Държавен вестник е обнародван указ, с който България може да започне изпращането на военната помощ за Украйна, списъкът на която е поверителен, пише БНР.

БСП настояваше президентът Румен Радев да наложи вето върху закона. По думите на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов се очаква транспортирането да се осъществи с девет американски военно-транспортни самолета.

Русия спира петрол и производни за страни с ценови таван

Русия ще забрани доставките на петрол и петролни продукти за държави, които изискват спазване на ценовия таван, въведен от Запада, и може да намали добива на петрол в началото на 2023 г. с 500-700 хил. барела на ден. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак в ефира на телевизионния канал "Русия-24".

"Като част от този декрет ще бъде въведена забрана за доставка на петрол и петролни продукти за тези страни, тези юридически лица, които ще изискват спазване на договорите за таван на цените, който е въведен от Европейския съюз, така че ние сме готови да пристъпим към намаляване частично на производството.

В началото на следващата година може да намалим добива с около 500-700 000 барела дневно, което е около 5-7% за нас.", каза той.

Новак допълни, че размерът на подобно намаление на производството на петрол е незначителен, "но въпреки това такива рискове съществуват".

Страните от Групата на седемте, ЕС и Австралия се договориха да въведат от 5 декември таван от 60 долара за барел руски суров петрол, доставян по море, за подчинените им кораби и територии. Освен това от 5 февруари 2023 г. ще влязат в сила таваните на цените на петролните продукти, чиито параметри ще бъдат определени по-късно.