При специализирана международна полицейска акция, проведена на 25 октомври, са иззети над 4600 предмета с различна стойност и предназначение.

Сред конфискуваните предмети има антични амфори, монети, накити, керамика, фризове и други.

Акцията е проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура, като в резултат 8 души са задържани в България, а един – във Великобритания.

Служителите на ГДБОП, сектор „Трафик на културни ценности“, колегите им от секторите за борба с организираната престъпност в Плевен и Ловеч, Враца и Монтана, Благоевград и разследващи полицаи са координирали действията си, за да могат да следят престъпната група, която е действала на територията и на двете държави.

Действията са предприети под ръководството на Специализираната прокуратура по досъдебно производство във връзка с международно разследване срещу канал за трафик на културни ценности.

Иманярите разработили канал за трафик към Англия

В хода на полицейските действия е разкрита и документирана престъпна дейност на български граждани, които са извършвали незаконно търсене, придобиване, съхранение, търговия и трафик на движими културни ценности, включително и археологически предмети.

Установено е, че нелегално продаваните артефакти са влизали в колекциите на частни лица или са били доставяни на други търговци, които имали разработена мрежа за разпространението им в чужбина.

В рамките на извършената операция са претърсени 12 частни имота, 5 леки автомобила, а 8 лица са обискирани и задържани. Намерените предмети имат не малка стойност и някои са изключително редки.

Огромно количество предмети от древността

Сред конфискуваните предмети има 3800 антични монети, 3 антични амфори, над 600 антични предмета – фибули, върхове на стрели, пръстени, обеци, както и голямо количество антична керамика.

Намерени и иззети са и сумата от 40 000 лева и 10 000 евро, както и товарителници за пощенски пратки до Англия.

Сред документацията са открити и много на брой документи, удостоверяващи продажби в аукционни къщи в Западна Европа, както и списъци на конкретно продадени предмети, бройки и цени.

Мястото, на което са извършени арестите е офис на търговско дружество, където се извършвала сделката.

Именно там са намерени и голяма част от предметите и монетите, разпределени в кутии, и готови за изпращане към Лондон.

На място са открити и множеството документи, удостоверяващи продажбите в различни аукционни къщи в британската столица, ръчно изписани списъци с предметите, цените и снимки на продадени артефакти.

В рамките на разследването e установено, че културните ценности са съхранявани в нает склад, но поради невъзможност мястото да продължи да бъде използвано, се наложило да ги преместят в гаража към офиса, докато се намери ново подходящо депо.

Именно при претърсването в гаража са открити и иззети изключително редки и ценни предмети с историческа, културна и финансова стойност – различни керамични съдове, амфори, стъкло, фризове, част от намерените монети и др.