Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева присъства на Втората Балканска конференция по персонализирана медицина, по време на която МОН получи Първата награда за цялостен принос в категория „Институции“ в подкрепа на развитието на персонализираната медицина в България.

По време на речта Ангелиева заяви, че през последните години е инвестирано изключително много в образованието на научните изследвания в областта на медицината, клиничните изследвания и персонализираната медицина.

Като голям напредък беше изтъкнато финализираното миналата година пълноправно членство в Европейския регистър на клиничните изпитвания, който е основна структура за подобен вид изследвания.

Изграждат се два нови центъра за върхови научни постижения

Заместник-министър Ангелиева допълни, че се финансира и научна инфраструктура за медицински изследвания.

С помощта на различни европейски структурни фондове в момента тече изграждането на две върхови научни постижения.

Като следваща цел беше посочено свързването на изследователите в сектора на персонализираната медицина, които да работят в партньорство и да си сътрудничат.

Министерството на образованието и науката получи престижната награда заради приноса си към присъединяването на България към Декларацията „Достъп до най-малко един милион генома в ЕС до 2022 г.“ и за осъществяването на проектите за изграждане на центрове за компетентност към медицинските университети в София, Пловдив, Плевен и Варна.

Това е признание за целия екип на МОН и благодарение на него видимостта и отговорността ще се увеличат по един категоричен начин.

Това ще спомогне и за развитието на добрите практики, както и споделянето и обмена на опит между страните на Балканския полуостров.

Мария Габриел обеща подкрепа за хората с редки болести

На церемонията присъства и еврокомисар Мария Габриел, която представи ключовите дейности на Европейската комисия за подобряване на здравните грижи чрез по-добро събиране и обмен на данни, инвестиции в борба с редки и тежки заболявания, както и научни изследвания в областта на медицината.

По нейните думи около 30 милиона европейци са диагностицирани с редки заболявания, като 80 на сто от тях са наследствени.

Мария Габриел обеща да настоява за повече инвестиции в здравеопазването, използването на изкуствения интелект и стимулиране на връзката не само между държавите, но и между различните специалности в медицината.