Припомняме, че в неделя бунтовническата йеменска организация отвлече товарен кораб, който е преминавал през Червено море. На борда на плавателния съд е имало екипаж от 25 души, сред които украински, филипински, мексикански и 2 български граждани. Главният секретар потвърди информацията, че българите са капитанът и помощник-капитанът на кораба.

Като причина за похищението на танкера се смята собствеността на кораба. Плавателният съд е притежание на израелският бизнесмен Абрахам "Рами" Унгар. Корабът е плавал под японски флаг и поради тази причина се наложи намесата на Токио.

Външната министърка на Япония Йоко Камикава съобщи, че е осъществен контакт с Израел във връзка с установяване на посредничество между държавите в региона. Тя коментира още, че е направено директно обръщение към хусите и са призовани държавите Саудитска Арабия, Оман, Иран с цел притискане на бунтовническата организация и освобождаване на екипажа на кораба.

Израел обвини Иран в намеса при отвличането на танкера

Според изказване на израелският премиер Бенямин Нетаняху, товарният плавателен съд е бил отвлечен от йеменските хуси с помощта на Иран. Бунтовническата групировка получава подкрепа от Иран, но по информация на Франс прес говорителят на външното министерство на държавата отхвърля обвиненията от страна на израелският премиер.

Експерти, които са запознати със ситуацията в региона на Червено море от седмици очакват хусите да започнат да атакуват кораби, които имат връзка с Израел или други държави съюзници на страната.

Според военния експерт от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон Фабиан Хинц е имало опасения за атаки на хусите с цел потапяне на кораби, но ескалацията не е стигнала до такова ниво.

Хинц казва, че действията на хусите наподобяват тези на Иран в Персийския залив, където корабите, които имат връзка с Израел многократно са били атакувани. Според същия военен експерт ролята на Иран в отвличането на танкера, на чийто борд има 2 българи е била незначителна. Възможно е хусите да са получили помощ само в разузнавателната част. По информация хусите са нахлули с хеликоптер на кораба.

Каква е целта на похищението

Ситуацията в Йемен не предполага, че страната иска да отваря нов фронт на военния конфликт в Червено море. Държавата е в гражданска война от 9 години, след като през 2014 година бунтовническото движение на хусите овладя властта в столицата.

Военната милиция в страната се опитва да създаде несигурност и нестабилност и да изпрати предупредителен сигнал на държавите в района, които се опитват да нормализират отношенията си с Израел.

Нападенията на Израел в Газа се възприемат от хусите като атака срещу всички мюсюлмани. Според военни експерти е вероятно да последват и други нападения на кораби в района на Червено море.