„Има три възможни сценария при сегашната ситуация. Първият и най-вероятен е Русия да загуби войната. И това е с висока степен на вероятност.

Това ще започне един процес, който ще увеличи натиска върху Русия. Вторият, най-опасен сценарий, е Русия да загуби войната, но преди това да осъществи ядрена ескалация.

От отчаяние да посегне към ядреното оръжие в Украйна. Това означава челен сблъсък между НАТО и Русия. При конфликт с НАТО и ядрена ескалация, няма как да не бъде ударена руска територия.

Третият сценарий, който е най-малко вероятен, е смяна на режима. Това обаче е най-трудният вариант”.

Това обясни експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев във връзка с войната в Украйна.

Мнението на експертите

Според бившия зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов ще се развие първият сценарий, споделен от проф. Кънчев.

„В момента Русия, след като извърши мобилизация, продължава да създава стратегически резерви, да се опитва да вземе инициативата. Украйна пое инициативата, като освободи Херсон и Харков.

В момента се води позиционна битка в района на Донецк, с десетки атаки. Руснаците ще продължат да подвеждат сили, за да възстановяват способностите си на фронта.

Ако успеят да вземат инициативата, тогава ще диктуват условията на преговорите. От друга страна, Западът трябва да продължи да подпомага Украйна, но много по-решително.

Това ще ѝ помогне да придобие технологично превъзходство на бойното поле и да води преговори от по-силна позиция.”, уточни още той.

„Възможностите на Запада десетки пъти превъзхождат икономическата възможност на Русия. Ако се води такава изтощителна икономическа война, Западът има преимущество, безспорно.

Вече има интересна информация, свързана с това, че личните спестявания и пари на гражданите се обръщат във военновременни облигации. Това, ако е вярно, означава, че вече се правят усилия в Русия да бъде пренастроена икономиката на военновременна.”, каза журналистът Асен Генов.

От Великобритания: Пращаме детектори за метал

Великобритания заяви днес, че е предоставила на Украйна над 1000 детектора за метал и 100 комплекта за обезвреждане на бомби, предаде Ройтерс.

С този си ход Лондон цели да помогне на Киев с изчистването на минните полета в Украйна.

Мелони: Италия е готова да стане гарант на мирно споразумение по Украйна

"Фактът, че Русия използва наземни мини и че атакува гражданска инфраструктура, подчертава шокиращата жестокост на инвазията на Путин. Този най-скорошен пакет британска помощ ще даде възможност на Украйна по безопасен начин да изчисти земя и сгради.", се казва в изявление на британския министър на отбраната Бен Уолъс.

Уолъс заяви вчера, че през следващата година Великобритания ще отпусне на Украйна военна помощ в размер от 2,3 милиарда британски лири.