„Много е важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не. Вижда се какъв е фактът. Оттам се прави изводът дали има някакво нарушение.” - заяви адвокат Марин Марковски за протеста от 2 септември, при който напрежението между демонстранти и полиция осезаемо ескалира.

Според него протестът е нещо много свещено и демократично занимание и е в основата на демокрацията. Протестите осмислят демокрацията и протестиращите знаят това.

Той е на мнение, че и това е пътят към по-доброто, което очаква страната ни. Въпрос на време е демонстранти и правителство да намерят общи точки.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това, като проява, може да е разбираема психологически, но законът го забранява абсолтно.

Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства ако физиката на протестиращите надделява. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред.”, обясни адвокат Марковски.

Той добави, че има специална наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може и не трябва да уврежда пълното човешкото здраве.

Ето какво още каза адвокатът

„Принципът е, че когато се нарушава обществения ред, могат да се използват помощни средства. Ясно е описано какво значи нарушаване на обществения ред.

Хвърлянето на яйца по обществени сгради е такова. Хвърлянето на яйца по полицаите не е по-различно, може би е по-унизително."

Какво разпорежда законът за хулиганството

Хвърлянето на яйца представлява нарушение на указа и може да се състави акт, а този, който е хвърлил яйцето, да бъде наказан съгласно разписаните законови уредби. Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районният съд.

От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното е наказанието, което стои срещу подобна проява.”, каза още адвокат Марковски.

„Органите на реда трябва да опазват обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите, и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според мен зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало.

Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление.“, обясни Марковски.