Нямаме притеснение от служебен кабинет, въпросът е кой би бил в него, коментира социалният министър. Социалният министър Деница Сачева определи като медийни спекулации идеите Бойко Борисов да бъде заменен на поста министър-председател от друг член на ГЕРБ.

Според нея предложенията, заявени от Борисов, са огледален образ на исканията на протестиращите.

„Има премиер и той се казва Бойко Борисов, всичко останало са медийни спекулации”, заяви Сачева в предаването.

„Възможностите оттук нататък са ясно очертани - след началото на новия парламентарен сезон ще се търси парламентарна подкрeпа за това дали следващите избори да са за Велико народно събрание. Не мисля, че крайният резултат може да бъде предопределен, консултациите още не са започнали”, коментира още Сачева.

„Предложенията на премиера са огледален образ на всички искания – парламентарни, извънпарламентарна опозиция и протестите”.

„Нямаме притеснения от служебен кабинет. Последните 3 парламентарни избори, които се печелят от ГЕРБ, са организирани от служебен кабинет.

През 2017 г. служебният кабинет беше назначен от Румен Радев. Въпросът е кой би бил в този служебен кабинет.", заяви още социалният ни министър.

„Наскоро Стратегическият съвет при президента представи един свой доклад. Хората, които бяха около президента Радев, това ли би бил служебният кабинет?

Александър Малинов ли е бъдещият служебен премиер? Адвокат Шейтанов ли е бъдещият служебен социален министър?

Г-н Еленко Божков се опита да направи почти терористичен акт в метрото на София.”, коментира още Сачева.

Сачева коментира и икономическите показатели

„Откакто започнахме да подкрепяме работодателите с мярката 60/40, много работодатели предпочитат да излязат на светло и да получават пари от държавата." – обясни Сачева.

„170 000 работни места бяха запазени до момента с първия дизайн на мярката 60/40. Просто казано в момента безработицата е 7,9% иначе щеше да бъде 14%.

В момента мярката действа по втори дизайн – 17 000 души са подкрепени, повече в момента получават пари преработващите компании".

„Очакваме в началото на септември да пуснем указанията за семейна помощ, от която ще могат да се възползват родители, чиито деца не посещават училище или детска градина поради евентуално затваряне или карантина на учебно заведение. За тази мярка има подоходен тест. Родителите ще могат да получават 610 лв. месечна помощ за периода, за която е затворено конкретното училище, клас или паралелка", обясни социалният министър.

Безплатни PCR тестовете за всички

„Коментирано е PCR тестовете за децата да бъдат напълно безплатни. Ако едно дете от класа се разболее, всички трябва да бъдат изследвани.", поясни още социалният министър. В момента се изработват указанията, по които ще се действа.