Хвалейки се с компактните и изчислителни възможности на своя ядрен арсенал, министърът на транспорта на Пакистан Шейк Рашид заплаши Индия с това, че ако е провокиран, Исламабад не би се поколебал да отприщи война и че това би било „последната война“.

„Ако Индия нападне Пакистан, изобщо няма да има място за конвенционална война. Това би било кървава война, която ще е последната – ядрена война. Нашите оръжия са компактни, изчислителни и перфектни за уцелване на цели. Разбира се те биха били насочени към райони, в които няма концентрация на мюсюлманско население“, заяви Рашид в отговор на въпрос по време на интервю в държавната телевизия „Saama“.

Ще има ли война

Индия и Пакистан са в конфликтни отношения още от постигането на независимост от британска власт през 1947 година. Основната точка на конфликт между двете ядрени държави е Кашмир, който се управлява споделено. Историята помни два военни конфликта между Индия и Пакистан заради този спорен регион.

Рашид, който също така „предсказа“ „вероятна“ дата за пълномащабна война през изминалата година, заяви, че ядреният арсенал на Пакистан може да достигне североизточния индийски щат Асам, който се намира на 1860 километра от границата между двете страни.

Заплахи – не за първи път

През изминалата година Рашид Ахмед заяви, че Пакистан разполага с ядрени оръжия, които могат да ударят и унищожат неща по желание на страната му.

Пакистанският премиер Имран Хан посочи на няколко пъти, че страната му няма желание да прибягва до ядрена война с Индия, на фона на продължаващото напрежение с дългогодишния враг на страната му.

Отношенията между двете съседни страни се вложиха през изминалата година, след решението на Ню Делхи да отмени специалния статут на щата Джаму и Кашмир. Впоследствие регионът беше разделен на две федеративно управлявани територии.

В отговор Исламабад отправи дипломатическа офанзива срещу Ню Делхи след решението за Кашмир и прекрати всякаква комуникация и търговски отношения с Индия. Двете държави също така оттеглиха дипломатическите си мисии.