Скандалните разкрития за това как бивша служителка на НОИ е ощетила държавата с милиони левове вече дават значително по-голяма яснота какво точно се е случвало.

Жената е вземала между 2 и 16 хиляди лева от измамените хора, които са желаели да се пенсионират.

Щетите, които са настъпили за държавата, са в размер на около 3 милиона лева, а задържаната жената е работила съвместно с дъщеря си и мъжът й.

Издавани са фалшиви документи за стаж

Бившата служителка на НОИ е регистрирала фирма, от която е издавала фалшиви удостоверения за пенсиониране.

Повечето хора, които се обръщали за помощ към нея, имали недостатъчен трудов стаж и плащали исканите суми, за да достигнат заветните точки за пенсия.

Изготвяни са фалшиви пенсионни бланки, като за целта са използвани печати на затворени или фалирали фирми.

Жената е била уволнена от НОИ, но след това възстановена на работа

Установено е, че жената, която ръководела престъпната схема, е напуснала работата си в Национални осигурителен институт през 2009 година.

Години преди това тя е била уволнена, но след съдебно решение е възстановена на работа. Това съобщи районният прокурор на Пловдив – Чавдар Грошев.

Жената направила фирма, чийто основен предмет на дейност бил пенсионни услуги и консултации.

Тя е вземала сумите от хората, като ги заблуждавала, че ще внесе парите в НОИ, за да получат право на пенсия.

Вместо това парите оставали за нея, а на кандидат-пенсионерите давала фалшиви документи за извършените плащания.

В офиса на фирмата от полицията са открили над 11 фалшиви печата на различни фирми, които били използвани за подпечатването на неистинските документи.

Йордан Рогачев, директор на ОДМВР-Пловдив заяви, че след направената проверка е станало ясно, че печатите са на несъществуващи фирми.

Обискирани са 6 различни адреса в Пловдив

Претърсени са 6 различни адреса на територията на Пловдив, като за иззети празни бланки УП, трудови книжки, 7 900 лева, компютърни конфигурации, флаш памет и други веществени доказателства за извършените измами.

От полицията и прокуратурата потвърдиха, че наистина от системата на НОИ са откраднато 26 досиета, които са намерени при направените обиски.