Днес 9 декември православната църква почита Св. Анна – майката на Богородица. На днешния ден християните отбелязват зачатието на Света Анна, която се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Историята, която се разказва на Анна е следната. Тя и Йоаким дълго време нямали деца. Това било особено тежко за тях, защото в онези времена бездетието се смятало за грях.

Мария била обещана да служи на Бог

Анна се молила дълго и горещо на Бог, като детето което се родило било кръстено Мария.

Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете.

Родителите дали обет дъщеря им да се посвети на служба на Бог и когато Мария станала на три години била отведена в храма.

Поверията казват, че нощта преди празника е време за магии, прокоби и заклинания. Вярва се, че магия направена през тази нощ е не само силна, но и ще постигне целта си. Има редица забрани, които предците ни спазвали.

Хората смятат, че всички магьосници могат да установят връзка с починалите или с демоните. Те се появяват около огъня като малки мушици.

За да ги прогонят хората палят пред всяка врата огън с тор и наръсват хубаво с пепел и просо около къщата.

Днес не се работи, за да се предпазим от магии

На този ден жените не трябва да работят нищо. Не трябва да се докосва вълната, за да не се разболеят децата и добитъкът.

Мъжете не трябва да излизат извън селото, защото самодивите танцуват по поляните и могат да ви отвлекат.

Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището.

Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Ана, Анна, Анка, Ани, Янко и Янка.