Днес е поредният ден, в който софиянци ще са изложени на опасно мръсен въздух. Нивата на фини прахови частици отново са в пъти над нормите и данните от платформата за чистота на въздуха AirBg показват завишение около 5 пъти над безопасното.

На сайта на Столична община също има предупреждения за замърсяване, но данните оповестени там са значително по-оптимистични.

Призивът към гражданите е да се избягва отоплението на дърва и въглища и гражданите да изберат алтернативен начин за отопление.

Според направените проучвания на база изминалите години около 40% от замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление с дърва и въглища.

Засилени проверки за нерегламентирано горене на отпадъци

През последните дни са извършени над 60 проверки за нерегламентирано горене на отпадъци от екипи на Столичен инспекторат.

Паралелно с това са проверени и различни строителни обекти, за да се установи дали се спазват всички предписания.

През изминалото денонощие са регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции.

Прогнозата е концентрацията на фини прахови частици постепенно да намалява.

Географското разположение на София спомага за задържането на мръсния въздух поради котловинния характер на релефа.

Така мъглата и всички фини прахови частици се задържат и разсейването им е изключително трудно.

Предлага се алтернатива за хората, които се топлят на дърва

В рамките на инициативата за по-чист въздух в София, Столична община предлага безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София.

На домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво, общината предлага монтирането на филтър в комина, който да намалява замърсяването.

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерки, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.

От Столична община посочват, че гражданите могат да подават сигнали за горене на отпадъци на телефонен номер 02 987 55 55.