Безсънна, но далеч по-спокойна и кратка беше нощта в „Арена Армеец”. Обикновено в изборния ден ситуацията в залата е напрегната.

Сега, обаче работата на всички секционни комисии приключи в малките часове на нощта. Над 1200 секции предадоха своите документи и резултатите от гласуването.

Вместо чували - флашки

Вместо с огромни чували с бюлетини, този път членовете на секции пристигнаха в „Арена Армеец” с пликове с флашки от машинното гласуване. Отчитането на вота по този начин, очаквано не доведе до опашки.

Между 5 и 10 минути. Толкова бяха необходими на комисиите, за да преминат през преброителните пунктове.

А предаването на протоколите този път беше пред очите на всички. За първи път представителите на медиите, кандидати на партиите и наблюдателите бяха допуснати вътре в залата, за да проследят от първо лице отчитането на гласовете от вота на столичани.

Емоциите в залата ескалираха за кратко. И то не заради проблеми с броенето, а заради футболните страсти. Тъй като докато предаваха протоколите, членовете на комисиите можеха да гледат и финала на Европейското първенство.

"Сложихме точка в 3 часа с последната секционна комисия. Нашата работа след това продължава със сканиране и потвърждаване на данните. Машинното гласуване улесни хората много.

Грешките бяха относно броя на бюлетините, които трябва да се впишат в протокола.", обясни Полина Витанова - секретар на 23 РИК в София.

Рекорд на български гласоподаватели в Гърция

Рекорден беше броят на гласоподавателите в неделя в Гърция - двойно повече българи гласуваха тази година. Тези, които бяха на почивка в южната ни съседка, можеха да гласуват с попълване на декларация. Броят на гласоподавателите дори надмина този на гласуващите на евроизборите през 2019 г.

„До 4 часа сутринта броихме бюлетините. В нашата секция най-много гласове бяха дадени за „Демократична България”.

Над 700 гласа, убедителна победа. Следващата партия беше „Има такъв народ” с около 200 гласа. Хората чакаха на опашки, за да гласуват. Имахме много работа”, разказа Мария Тошева, зам.-председател на секцията в Никити.

Желаещите да гласуват търсеха сянката не под чадъра на плажа, а пред изборната секция. Поясът, ветрилото и игрите бяха не на плажната ивица, а в основното училище в града. На опашката в Никити, камерата ни засече и едни от най-известните български братя - Аргирови. Магдалена Малеева също се оказа сред чакащите българи.

Заради големия интерес към гласуването консулството ни в Солун взе решение - да бъдат докарани резервни бюлетини. Минута след 20.00 ч. гласува и последният българин. След него секцията беше затворена.

Равносметката - около 1400 българи решиха да жертват част от почивката си в Гърция, за да гласуват. А когато вече ги нямаше гласуващите, започна и голямото броене на бюлетини.