Началото на новата учебна година за учениците съвпада с постъпването на новоприетите деца в различните градини и ясли, които да се погрижат за тяхното обгрижване през деня.

Ако и на вашето дете предстои да постъпи в детско заведение, вероятно сте притеснени как ще му се отрази това и как ще протече неговата адаптация.

Ще ви дадем три проверени съвета, за това как може да улесните мъничето си, за да свикне с новите хора, които ще станат част от ежедневието му.

1. Ако се притеснявате не го показвайте пред детето

Няма как да не се притеснявате, това е нормално. Но ако започне да си личи и самото дете е наясно, че мястото, на което отива ви натъжава или изнервя, това не е добро начало.

Бъдете спокойни и обяснете по разбираем начин на детето какво предстои, за да има и самото то определени очаквания.

Добра идея е да го заведете в детската градина, няколко дена преди самото постъпване. Така, ако трябва да занесете някакви документи, може да го сторите заедно.

Ще имате възможността да покажете къде ще се играе, къде ще се спи и разбира се да изтъкнете колко нови приятели може да намери в детската градина.

2. Поговорете за правилата

Една на малка част от проблемите, които настъпват при адаптацията на децата, се дължат на това, че те не са наясно с правилата в детската градина.

Това може да се задълбочи и от факта, че в дома детето може да не е научено да спазва каквито и да е правила.

Ако сте направили тази грешка, сега е моментът да я поправите. За да може няколко жени да се грижат за група от 30, а понякога и повече деца, се налага не само да има правила, но и те да се спазват.

За да не се окаже, че вашето дете е това, което нарушава ритъма на групата се налага да му обясните, че има точно определено време за игра, за хранене, за почивка и за различни други занимания.

Това може да се пренесе като добра практика и в дома – правилата помагат да има ред и отношенията да се регламентират значително по-лесно.

През първата година в детската градина адаптацията протича основно в това децата да свикнат в учителките, както и едно с друго.

Но след това започват да се случват редица други неща – започва задължителното ограмотяване, както и се въвеждат редица спортни дейности, които изискват внимание и отдаденост от страна на децата.

3. Общувайте с учителките и със самото дете

Опитайте се да погледнете през очите на детето си. Това, което ще видите може и да ви изглежда страшно, и то със сигурност е такова за мъничето.

От сигурната домашна среда, то попада в една голяма група, в която авторитетите не са мама и татко, а две учителки, на които се налага да решават конфликти и да се грижат през целия ден за децата.

Отделяйте време, за да говорите с учителките, докато вземате детето си следобед. Те ви кажат как е протекъл деня и ако има нещо притеснително ще ви информират.

След това поговорете и със самото дете. То може да ви каже толкова много за това как преминават дните му в детската градина, като от вас се иска само да го изслушате.

Не подценявайте и каква сигурност дава на всяко едно дете да има в себе си позната и любима вещ.

Така заедно с детето на детска градина може да тръгне и предпочитаната плюшена играчка, която му дава спокойствие и сигурност на нещо познато и любимо, което отчасти да замести вашето отсъствие.