Да имате домашна рибка вече не означава само да пуснете две златни рибки в буркан с вода. За да бъдат рибките ви здрави, те се нуждаят от чист и екологичен аквариум.

Днес рибките са доста по-екзотични, аквариумите доста по-големи и са оборудвани със сложни съоръжения и аксесоари.

Ето как можете да превърнете аквариума си в екологично място за вашите домашни любимци и да се информирате за най-честите търговски практики, които производителите прилагат.

1. Механиката – резервоар, филтри, осветление и аксесоари

Изчислено е, че един средно голям 38-литров аквариум консумира между 90 и 120 киловат часа електроенергия на година, за да захранва осветлението, филтрите, аераторите и помпичките си. Почти толкова харчи и една кафемашина.

По-голям аквариум (200 литра) изразходва между 280 и 400 киловата, което се равнява на консумацията на фризер.

Това е само за отглеждане на рибки. Ако добавите и растения, консумацията нараства с 50%, защото те изискват повече светлина. За да спестите:

  • Помислете за по-малък аквариум;
  • Използвайте Т5 светодиодна лампа, за да спестите до 25% от консумираната електроенергия;
  • Купете икономична апаратура и я поддържайте в добро състояние.

2. Всичко зависи от рибите

Около 90% от сладководните рибки могат да бъдат отглеждани в изкуствени условия. Това прави изборът им за домашен аквариум по-икономичен и екологичен.

За разлика от тях, повечето соленоводни рибки не могат да бъдат опитомявани. Заради търсенето на орнаментални видове, риболовците в части от Югоизточна Азия използват цианид, за да шокират и уловят рибата. Това води до по-висока смъртност при транспортиране.

Друга причина за висока смъртност е използването на бои при отглеждането на рибки. Това се прави с комерсиална цел, тъй като много купувачи търсят цветни рибки.

Ето какво можете да имате, предвид когато купувате рибка за вашия аквариум:

  • Изберете различни видове, които са съвместими един с друг и които подхождат на аквариума ви;
  • Не купувайте застрашени или изчезващи видове;
  • Разучете информацията относно естествените цветове на видовете, които искате, за да не купите изкуствено оцветена или боядисана риба;
  • Използвайте само магазини и търговци с доказана репутация, за да сте сигурни, че рибката ви е уловена с мрежа и е транспортирана по хуманен начин. Много риби умират при транспортиране, поради дълги полети, лошо отношение и грижи, мръсна вода и неподходящо хранене.
  • Пазарувайте в магазини, които отделят време за аклиматизиране на рибките към новата им среда преди да ги продават. В противен случай смъртността се увеличава.

3. Коралите – красиви, но застрашени

Коралите, наречени още и живи скали, са изключително често използвани в соленоводни аквариуми, защото пречистват водата, осигуряват среда за живот на обитателите му и изглеждат красиво.

За съжаление, потреблението в световен мащаб унищожава свиващите се коралови рифове. Няколко страни, включително САЩ и Япония имат забрана за добиване на корали в стоите териториални води, като това поставя останалите рифове под заплаха.

Наред с това, кораловите рифове осигуряват среда за живот на редица биосистеми и екстракти от коралите могат да се използват в медицината и фармацията като източник на множество полезни съставки като антибиотици, лекарства против рак или противогъбични медикаменти.

Вместо да купувате живи корали, ето какво можете да направите:

  • Купете корал, отгледан в аквариум;
  • Купете култивираk камък, които пресъздава истински корал. Така няма да спомогнете за разрушаването на кораловите рифове.