Прегърнете сезона – температура на замръзване? Поглеждате през прозореца – сиво небе. Отново поглеждате – скапано настроение. Проверявате отново... Но не за дълго.

След няколко месеца навън ще е захлупено и сиво, но това не значи, че и вие трябва да изглеждате така. Има различни простички неща, които можете да правите, за да останете положително настроени.

Важно е да държите настроението си добро, защото то може да ви помогне в страшно много неща като това да не качвате излишни килограми, де не се чувствате летаргично, унило и да не изпадате в депресия. Опитайте някои от тези стратегии, за да останете слънчеви и заредени през цялата зима.

Пригодете тренировката си за зимните условия

Със сигурност ще ви е трудно да се навиете да идете до фитнеса, когато температурите са под нулата. Но физическите упражнения могат да повишат настроението и тонуса ви, а това ви е още по-нужно през зимата. За да успеете, ще ви трябва някакъв подтик.

Набележете система от упражнения в началото на седмицата, но такава, че да не бъде еднообразна и скучна. След това можете да се поглезите с малка награда, като шоколадова торта, ако я спазите.

Имайте предвид и времето: проучванията показват, че ако тренирате на открито, това може да повдигне настроението ви, но ако атмосферните условия не го позволяват, не забравяйте да включите любимите си песни в играта.

Изградете си хранителен режим

Опитайте се да устоите на изкушението от мазни, пълни със захар утешения. Рафинираните мазнини и захарта могат да причинят хаос в нивото на кръвната ви захар, което може да ви накара да се чувствате замаяни.

За разлика от това, някои храни могат да удвоят положителния ефект, особено ако съдържат полезни хранителни добавки като омега 3 мастни киселини, въглехидрати (особено от пълнозърнести храни и зеленчуци), протеини и витамини от B групата.

Съберете си група

Мечките може и да спят зимен сън, но ние, хората, не сме предвидени да се крием в леговищата си цяла зима. Факт е, че социализирането и контактите са изключително силен фактор за повишаване на настроението.

Вместо просто да киснете у дома до пролетта, отделете малко време всеки ден за приятелски срещи, независимо дали ще бъде за бърз обяд или просто за по кафе.

Установяването на социални навици също помага. Можете да се запишете в клуб по сомелиерство или просто да поканите приятели за танцова вечер.

Насладете се на зимните радости

Горещ пунш, топли вълнени ръкавици, пързаляне с кънки! Ако отделите време да вкусите и да се насладите на някои от най-изумителните неща, свързани с този сезон, може да ви накара да се почувствате отново изпълнени със съдържание.

Когато се наслаждавате на обстановката около вас, вместо да потъвате в мрачни мисли, ще сте далеч по-оптимистично настроени и позитивните мисли ще започнат да преобладават над негативните.

Така следващият път, когато съзнанието ви се отправи към премръзналите пръсти и посинелия нос, ще можете по-лесно да се фокусирате върху положителното – ще посръбнете горещ чай пред пукащите цепеници в камината веднага щом се приберете у дома.

Облечете се подходящо за времето

Разбира се, да се навлечете с шуба и шал може да е удобен начин да се чувствате добре в студа, но за да ви е топло, не са нужни само дебели дрехи.

Зимният студ може да ви накара да се чувствате отпуснати и инертни, поради завишената консумация на енергия от вашето тяло. Така че, облечете се добре и не забравяйте шала, шапката и ръкавиците.