Предстои да бъдат извършени кадрови промени, но това няма как да се случи в пика на кризата с АЧС, каза пред БНТ Десислава Танева, цитирана от БГНЕС.

По нейните думи в момента всички хора трябва да са на терен и няма как да се лишат дори от един човек. Поводът за изказването й беше назначената проверка от страна на главния прокурор.

Заразата в момента е локализирана в над 30 огнища, повечето от които се намират на територията на Северна България. Шест от огнищата са в големи свинекомплекси. Министър Танева каза, че през последните дни има регистрирани над 33 нови случая на заразени животни, като в повечето от тях се касае за диви животни.

Заразата бушува от 2007 година

Тя допълни, че от 2007 година насам 12 от страните членки на ЕС имат установени случаи на АЧС и към този момент нито една от тях не е излязла от списъка на наблюдаваните страни.

Според нея става въпрос за наистина дълъг период от време, през които африканската чума не е изкоренена. В тази връзка тя отново припомни, че всяко едно животно трябва да се отглежда при засилени мерки за биосигурност.

Танева отново акцентира върху факта, че трябва да се наложи по-голям контрол и сигурност на условията, в които се отглеждат животните в личните стопанства.

Това по нейните думи не е нито скъпо, нито особено трудно начинание. За целта трябва има добро желание от страна на стопаните, които да съдействат на контрола на държавата.

Само след постигане на сътрудничество между частните стопани и държавата ще могат да се ограничат щетите и загубите за всички страни.

Десислава Танева използва случая, за да благодари на хората, които са оказали съдействие с доброволното умъртвяване на прасетата.

Те получиха разрешение да запазят месото, но само след термична обработка и ще бъдат обезщетени с финансов стимул в размер на 300 лева.

Дори и на местата, на които текат активни протестни действия, се отчита усвояване на месото в размер на близо 75% от общия брой животни. Няма проблем прасетата да се репопулират, но това трябва да стане единствено в условията на засилени мерки за биосигурност.

Тече проверка на прокуратурата

След като редица животновъди публично изказаха своите съмнения и забележки към работата на началника на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, беше назначена проверка от страна на главния прокурор.

Министър Танева заяви, че тя и представляваното от нея ведомство ще съдействат на прокуратурата.