При специализирана полицейска операция проведена от служители на ТЗ „БОП“-Русе и ОДМВР-Разград, под наблюдението на Окръжна прокуратура-Разград са задържани 4 лица за пране на пари и укриване на данъци, съобщи пресцентърът на МВР.

Преди два месеца, след подаден анонимен сигнал до окръжния прокурор, е задействана проверка и разследване. Извършено е претърсване на четири недвижими имота – един в Разград, а останалите три в село Ясеновец.

Зад картина, закачена на стена в един от имотите, бил намерен тайник. В него полицаите открили сумата от над 400 000 евро. В хода на акацията са иззети над 3 кг златни накити, 150 хил. лева черна техника и три автомобила от луксозния сегмент.

Като основен обвиняем е привлечен криминално проявен, добре познат на местните органи на реда. Останалите трима за задържани и те са съответно 22-годишният му син, 62-годишният му баща и 38-годишна жена, с която той живее на семейни начала.

Измамниците действали и извън страната

На този етап има доказателства, че задържаните са действали по класическата схема с телефонни измами, която усъвършенствали.

Криминалните действия били както на територията на България, така и в държави извън Европа. Разследването цели да се намерят помагачите зад граница, за да бъдат привлечени под отговорност.

Към този момент работата по документиране и разследване на престъпната дейност на задържаните продължава. Очаква се мярката за задържане на четиримата да бъде удължена до 72 часа.

Пожарникари спасиха 4-ма от трюма на катамаран

Русенските пожарникари спасиха трима пострадали в плавателен съд, акостирал в пристанището на града. Мъжете извършвали почистване и лако-бояджийска дейност в трюма на катамарана. От вредните изпарения им прилошало и те загубили съзнание.

Един от работниците успял да извика помощ, но също пострадал при опит да помогне на колегите си.

След пристигане на помощта всички били евакуирани, като само единият мъж бил в по-тежко състояние. Всички пострадали били транспортирани от екипи на ЦСМП в УМБАЛ „Канев“ Русе, където им е оказана спешна помощ.

Според първоначалната информация, пострадалите мъже извършвали почистване и лако-бояджийска дейност в трюма.

Единият от тях отначало бил извън трюма, но като разбрал, че на  двамата му колеги им  е прилошало и не могат да излязат, слязъл при тях, за да се опита да ги спаси, но също загубил съзнание при вдишване на изпаренията.

При пристигането на местопроизшествието пожарникарите установили в трюма на катамарана трима мъже в безсъзнание, със слабо дишане и без никакви реакции.

Спасителната операция протекла в рамките на 10-тина минути. В първите минути приоритет за служителите било поставянето на спасителни качулки от въздушните дихателни апарати, след това, един по един, вързани със специални колани пострадалите да бъдат изтеглени на палубата.

Последният от работниците, който е бил в най-вътрешната част на помещението и във видимо най-тежко състояние, след подаване на чист въздух, също е успял да възвърне жизнените си функции и с помощ от страна на служителите, да бъде изваден и спасен.

Пострадалите мъже са били откарани, където им се оказва необходимата медицинска помощ.