Проблемна точка се оказа Великобритания, където българите чакаха на дълги опашки. В Северен Лондон се стигна и до скандал, тъй като секцията затвори в 21:00 часа и много хора не успяха да гласуват. На място пристигна и полиция.

Представителите на СИК обработват протоколите и тази сутрин. Над 1,800 души са подали своя вот. В някои от секциите хората все още не са освободени, след 24 часа работа.

Голямата новина от секциите на Острова е, че големият победител е партията на Слави Трифонов. Над 40% от българите са гласували за "Има такъв народ". ГЕРБ и БСП са чак на четвърта и пета позиция. Сериозна подкрепа получи "Демократична България", която се намира на второ място.

Дългите опашки бяха заснети и от друга гледна точка – от въздуха с дрон. Заснел ги е Мюмюн Якуб.

Изборният ден зад океана

В САЩ изборният ден в най-западните щати приключи рано тази сутрин българско време. В района на Маями са гласували около 329 души, в района на Сейнт Питърсбърг са гласували около 350, в района на Джаксънвил избирателната активност е същата, сочат данни от СИК.

„Денят премина лесно и приятно, всички бяха обнадеждени. Смятам, че нещата протекоха по много плавен начин. Имаше моменти, в които секцията беше празна, както и такива, в които имаше струпване, но наредилите се на опашките преминаваха бързо”, разказа още Диана Тодорова.

Българи от Сан Антонио, където няма никаква избирателна секция, са се оплакали, че трябва да пътуват около 4 часа, за да дадат своя вот. Те са останали недоволни от факта, че не могат да дадат своя вот.

Наши сънародници в Нейпълс също не са успели да гласуват, тъй като им е отказано откриване на избирателна секция. Подобен проблем има и в редица други градове в Щатите.

Във Франция изборите не минаха без проблеми

Във Франция разкриха цели 17 изборни секции за вота на сънародниците ни на парламентарните избори. Три от тях бяха в българското посолство в Париж.

Изборният ден продължи до 20 часа местно време. Той, обаче започна със скандал.

Не разрешиха разкриването на секция за гласуване в град Моасак, който се намира до Тулуза.

Интересно е това, че населеното място има голяма българска общност. Там целогодишно живеят 100-150 души. През лятото, обаче българите – основно сезонни работници – наброяват около 1,500.

Миналото лято е избран нов кмет на Моасак. Той е от крайната десница на Марин льо Пен и ясно показва неприязънта си към българската общност. Именно кметът отказва да се открие и избирателна секция в града.

„Имаше табели, но ни откачиха всичко. Имаше и принтер, и лаптоп.

Конфликтът се състои в това, че тук има български магазини и всяка неделя има пазар. Повечето българи стоят пред българския магазин, което не е редно.

Разговарят отвън, люпят семки, нарушават правилата и полицията ги глобява. Това, обаче няма нищо общо с изборния ден. Франция не е Европа, това е проблемът.”, заяви Йосиф Пашов, който е член на секционната избирателна комисия.