Всички страни, замесени в катастрофата с украинския самолет в Иран, трябва да избегнат превръщането на този инцидент в политически въпрос, обяви говорителят на Министерството на външните работи на Иран, цитиран от британската информационна агенция „Reuters“.

„Молим всички страни да не превръщат човешките проблеми, в частност този трагичен инцидент, в извинение за трупане на политически дивиденти“, заяви Абас Мусави, цитиран от иранската информационна агенция „ISNA“.

Близките на жертвите очакват компенсации

Пет държави, чиито граждани загинаха в сваления от иранските Въоръжени сили самолет през миналата седмица, обявиха, че Техеран е длъжен да изплати компенсации на семействата на жертвите и че светът очаква техния отговор.

Мусави посочи, че Иран си е сътрудничил „отвъд очакванията и задълженията“ със страните, чиито граждани бяха убити в катастрофата.

След среща на официални лица в Лондон, представители на Канада, Украйна, Швеция, Афганистан и Великобритания заявиха, че Иран трябва да проведе „обстойно, независимо и прозрачно международно разследване, което да е открито към скърбящите нации“.

През изминалата седмица иранската елитна „Революционна гвардия“ призна, че по погрешка е свалила с ракета украинския пътнически самолет, убивайки всички 176 души на борда.

Според Мусави е „странно“, че външното министерство на Канада е поискало консулски достъп във връзка с катастрофата, отбелязвайки, че почти всички жертви в самолета са идентифицирани.