В първия ден на януари при пожар в къща във Велико Търново две жени пострадаха тежко, а други двама обитатели – 37-годишен мъж и 8-годишния му син се спасиха от пламъците.

Историята има зловещо развитие. От два дни вече има задържан за умишлен палеж и това е 37-годишният мъж живял в къщата. Прокуратурата има доказателства, че той е залял приятелката си с бензин и я е запалил.

Наркозависим и осъждан за кражби – това е 37-годишният Емил Асенов от Велико Търново, който от вчера е за постоянно в ареста с постановление на Окръжен съд - Велико Търново. А причината – две обвинения - умишлен палеж и опит за убийство по мъчителен начин на приятелката си.

„Чрез заливане с бензин на едното от пострадалите лица и възпламеняването му със запалка се приема, че са налице изключително тежки психологически травми, болки и страдания, свързани с нараняванията, които получава по време на запалването и след това.”, заяви окръжният прокурор Николай Кожухаров.

Историята е от Велико Търново от първия ден на януари. В 3 часа през нощта лумват пламъци в дома на Емил Асенов и майка му Фани Ангелова.

В къщата са още приятелката на Емил и 8-годишният му син от първия брак. Свидетел на всичко става малкото момче, което разказа как се е спасило.

Кои са другите оцелели

73-годишната Фани - майка на заподозрения - и приятелката му успяват да се спасят по чудо.

„Благодарение на това, че е загасила пожара във външна баня, и благодарение на лекарите от Русе, където е откарана за лечение”, посочи още окръжният прокурор.

Младата жена, залята с бензин, продължава да се лекува, но е дала показания. 73-годишната Фани, отказва да разговаря по темата.

Развитието след случилото се

В момента възрастната жена се грижи за 8-годишното дете и може би ще вземе родителските права над него, след като сина ѝ е в ареста. Преди Емил да бъде задържан и обвинен за пожара в телефонен разговор отричаше вина.

„Искам да кажа, че никога не бих подпалил къщата си. На Нова година и не бих постъпил така. Никога”, каза Емил Асенов – Ерол.

„Нищо не помня. Просто, помня бившата ми взе нещо и се ядоса, че отидох при друга бивша… За жени става въпрос”.

Задържаният е дал показания. Съдебно-медицинската експертиза се е произнесла, че мъжа може да носи наказателна отговорност. Ако бъде доказана вината му го очакват поне 10 години затвор.