Изключително жалко би било, ако Румен Радев е имал замисъл при избирането на министрите в служебния кабинет. Такова мнение изрази в медийното пространство Христо Проданов от БСП.

„БСП не се притеснява от натриване на носа. Нямаме повод да се притесняваме от това, което сме направили в министерствата, в които сме били.”, допълни Проданов. Според него най-важно е членовете да са професионалисти.

Проданов коментира, че социалистите не са знаели за министерските постове на Крум Зарков и Весела Лечевав в служебния кабинет. Той посочи, че Националния съвет на БСП не е давал разрешение за това, защото не е имало подобна заявка, какъвто всъщност е реда.

„Практически служебният кабинет работи без парламент. Неговата задача е да проведе честни избори. В политическата надпревара всеки води своята битка.

„Полезна“ ли е БСП като партия за управлението на държавата

Целта е да убедим, колкото може повече граждани, че БСП е полезна за управлението на България. Това, че президентът може да заема една или друга позиция, не смятам, че е правилно. Работата му е друга. На предишните избори той подкрепи ПП, а после се отрече от партията.”, каза още депутатът.

И категорично заяви, че позицията на БСП е постоянна. От партията настояват за нормализиране на отношенията с Русия и мирно решаване на конфликта в Украйна.

Проданов отправи критика към две партии от тези в парламента.

„„Възраждане” и ГЕРБ е едно и също. Това се доказа в парламента. „Възраждане” беше в коалицията с ГЕРБ и ДПС. Те им даваха наставления как да гласуват.

Състоянието на договора с „Газпром“

Договорът с "Газпром" трябва да се изпълни, а след изтичането му в края на годината - да се потърсят нови източници на газ. Това заяви пред медиите Тома Биков от ГЕРБ.

„Служебното правителство трябва да провери всичко, което се случва в тази газова сфера. Това спиране на газа не беше само политически акт – там има сериозни съмнения за корупционни схеми.

Важно е България да има газ. Имаме договор с „Газпром”, който изтича в края на годината. Според мен договорът, който сме подписали и който продължаваме да плащаме, без да получаваме газ – трябва да се изпълни по един или друг начин. След това ние трябва да намерим някакви други източници за доставки".

На въпрос дали се е сменило отношението на държавния глава към ГЕРБ, защото в последно време е спрял атаките срещу политическата партия, той отговори:

„Ситуацията се променя. Ние, през последните година и 2-3 месеца сме атакувани от най-различни страни. Тези, които най-яростно ни атакуваха – се счупиха в нас. Така че – предполагам и това може да е някаква причина”.