Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов се обяви за предизборна коалиция. Пред медиите той посочи, че трябва да бъде показано голямо обединение, не само между ДБ и „Продължаваме Промяната” на фона на четвъртите избори, които предстоят в рамките на месеци.

„Трябва да привлечем всички останали фигури, които запазиха духа на протеста. Трябва да се отнесем сериозно към това предложение. Има граждански организации като БОЕЦ и „Правосъдие за всеки”. Трябва да потърсим всички онези наистина знакови лица и граждански брандове”, е неговото мнение.

Обединението, по думите му, изначално трябвало да покаже амбиция за голямо мнозинство на базата на диалог.

„Голямо мнозинство се прави от хора, политици, които могат да покажат отговорност, да оставят партийния егоизъм пред вратата и да могат да си говорят. Нещо, което досега не можахме да направим”, подчерта Иванов.

Готови ли са партиите за преговори

Съпредседателят на ДБ посочи, че е готов да седне на масата за разговори веднага. Не искал обаче да го пришпорвал, за да даде време на всички да помислят върху това. „Ще подходим малко по-бавно. Ще настояваме за няколко кръга разговори, за да може да се чуе и общественото мнение”, категоричен е той.

Иванов посочи, че „Демократична България” е била готова да не излъчи собствени министри в нов кабинет в името на това страната на има правителство, а формулата да бъде сменена.

„Бяхме готови да направим този жест. Беше въпрос на добра воля, на отрезвяване, на уплах, ако искате. Аз не виждам достатъчно уплашени хора в парламента. А трябва да виждаме хора, които имат здравословен страх от това, което идва за страната”, добави той и уточни, че не става въпрос за страх от избори.

Ще има ли внос на кризи

По думите на Иванов предстоят тежки кризи, внесени отвън.

„Това, което се задава, е най-тежката комбинация от кризи, която нашата генерация е виждала. Нека не подценяваме това нещо. Според мен трябваше да ни е обхванало едно здравословно ниво на страх.

Ако това беше се случило, можеше да намерим работещи формули. Изискваше се отговорност малко да надскочиш себе си”, добави той.