Със 117 гласа "за" депутатите решиха точката за гласуване на законодателна управленска програма, предложена от БСП, да отпадне от дневния ред. Предложението дойде от ДПС и ГЕРБ и беше подкрепено и от "Има такъв народ" и "Възраждане".

Според опозиционните партии не е работа на Народното събрание да помага на мандатоносителя за съставяне на кабинет. 

Какви са условията за съставяне на правителство

„Условия за съставяне на правителство не се приемат с решение на НС. Ако някой е получил мандат за съставяне на правителство, трябва да намери начин да си го реализира, а не да използва пленарната зала", заяви Йордан Цонев от ДПС.

„На болшевиците отдясно, отляво и на техните внучета явно не са им познати демократичните инструменти”, коментира съпартийникът му Мустафа Карадайъ.

Заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин пък контрира, че правилникът за работа на Народното събрание не забранява то да планира дейността си.

„Тук говорим за законодателна програма за необходимото законодателство за следващите 6 месеца. А вече работа на НС е кога ще внася отделните законопроекти", заяви Вигенин.

Програмата трябваше да се гласува в четвъртък.

Всичко ли върви по график

Няма никакво забавяне на мандата, задържане за столове и нарушаване на Конституцията. Третата папка беше връчена само преди осем дни. Това посочи в ефира на „Здравей, България” председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Той обясни, че няколко неща са били мотив да се предложи управленската програма, разработена съвместно от БСП, ПП и ДБ. И уточни, че над 90% от предложенията на ИТН са залегнали в нея.

„След като стана ясно защо беше свалено първото правителство на Кирил Петков. След като стана ясно, че разделителната линия е наистина борбата с корупцията. След като стана ясно защо и ИТН дадоха заден или дръпнаха ръчната спирачка, когато беше поставено условието Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ и да бъде приет законът за борба с корупцията”, разясни Свиленски.

Народното събрание ще гласува управленската програма в четвъртък като точка първа от дневния ред. Ако бъде приета, в петък ще бъде връчен изпълнен мандат на президента Румен Радев. В случай, че не бъде събрана подкрепа, папката ще се даде неизпълнена. Идеята за гласуването на програмата в пленарната зала е била обсъдена с партньорите от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, каза още Свиленски.

„Като недостатък в първия кабинет беше отчетена липсата на програма и всяко министерство, действайки по свой начин, пораждаше различни изказвания и мнения. Това ще бъде избегнато”, е мнението на председателя на ПГ на БСП.

В съвсем кратки срокове, обяви той, ако бъде приета управленската програма, ще има информация за структурата на Министерския съвет и съответните министри.