Евентуална оставка на правителството в края на септември е сред възможните вариантите, които се обсъждат за излизане от политическата криза. Това обяви в предаването вицепремиерът Томислав Дончев.

"Този вариант се анализира през последните няколко дни. При това развитие на нещата Народното събрание ще може спокойно да приеме всички важни закони, за да влезем подготвени в есента и зимата.“ – обясни още вицепремиерът.

„Вчера премиерът каза, че подаването на оставка никога не е било проблем. Исторически да припомня, че го е правил два пъти.

Ние сме демократично избрани, няма никаква конституционна причина да приключваме мандата си по-рано. Но все пак обществото е разделено. А този, който го е грижа за държавата и обществото, трябва да е готов за ход назад” – коментира Дончев.

Какво мислят съюзниците на ГЕРБ

Партньорите на ГЕРБ в управлението, обаче, мислели по малко по-различен начин.

„Коалиционен съвет ще се проведе още днес.“ – обяви официално вицепремиерът на България.

„За нас лесен вариант няма. Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които ни подкрепят. Но има разделение в обществото и всеки, на когото му е мило, иска това напрежение да спадне”, коментира Дончев по темата.

Според неговите думи и 10 човека да са на площада, щом гневът им е толкова голям, не може да бъде пренебрегван в никакъв случай.

За него премиер, различен от лидера на партията, която е първа политическа сила, е подмяна. Така вицепремиерът отговори на завъртелите се в общественото пространство информации, че именно той може да седне в премиерския стол.

„Не е честно”, заяви Дончев. Вариант с отпуска на премиера пък е несериозен.

„Има вариант – министър председателят подава оставка, завърта се ролетката и ако в рамките на този кабинет се сглоби друга конструкция, ще има кабинет, ако – не, няма да имаме”, поясни още Дончев.

Ами след слизането на ГЕРБ

Дончев отново каза, че ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет и припомни, че партията му е победила опонентите си 3 пъти на избори, организирани от служебен кабинет.

И отново изреди всички възможни варианти – или този кабинет продължава да работи, или се сформира друг кабинет в рамките на това НС, или правителството подава оставка и се отива към служебен кабинет.

това успя да докара нещата така, че България да бъде приета в чакалнята на еврозоната. Но това е политическата цена, която трябва да платим, за да отговорим на всички упреци, че имаме каквито и да е било зависимости.“ – заключи по темата вицето Томислав Дончев.