„Ще направя дори и невъзможното, за да овладеем тази ситуация, но това зависи и от общите ни усилия“.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той бе изслушан от депутатите в парламента, където от трибуната даде актуална информация епидемичната обстановка у нас.

„Време е за обединение, защото думите, написани под герба – „Съединението прави силата”, не са просто някакви слова. Ако не вярвате на мен, повярвайте на девиза, който ни идентифицира като нация.

Той ще ни надживее, но нека ние ги изживеем.“, каза той пред народните представители.

„Ще ни е трудно, но съм сигурен, че ще успеем. С малки крачки, спазвайки мерките всеки ден, ние ще спечелим битката с коронавируса“, увери здравният министър.

„Към 12 ноември 2020 г. потвърдените с коронавирус случаи са общо 88 311. От тях активни са 58 699. Излекуваните лица са 26 714. Пациенти с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ в момента са 4 478, от тях 276 се намират в интензивни структури. Най-голям е делът на засегнатите от вируса лица в най-активните групи – между 30 и 69 години“, посочи още проф. Костадин Ангелов.

Какво говорят числата за нас

По данни на националната информационна система за COVID-19 заразените у нас медицински специалисти са 3 459. 1275 са лекарите, 1094 – медицинските сестри и 449 при санитари.

Останалите са медицински персонал с други длъжности. От парламентарната трибуна проф. Костадин Ангелов увери, че здравните власти полагат всички усилия за овладяването на епидемичната ситуация.

Още едно предупреждение

„Уважаеми пациенти, не предписвайте сами на себе си терапия. Не вярвайте на всичко, което четете в интернет. В крайна сметка, ние не сме обучени по интернет. Ние сме учили 12-18 години, за да знаем как да комбинираме различните медикаменти”. Това бе апелът на д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар, член на УС на Българския лекарски съюз.

„Има много неща, които трябва да се съчетават и наблюдават. Терапията е изкуство, не е просто едно събиране на медикаменти накуп.”, каза още тя.

По думите й съществуват комбинации от медикаменти, които могат да бъдат много опасни за здравето ни.

„Когато се комбинират медикаменти, които имат дразнещ ефект по отношение на стомашната лигавица например, с която вие по принцип си имате някакъв проблем, биха могли да настъпят тежки стомашни кървенета, които да бъдат тежки и дори да се превърнат животозастрашаващи”, посочи още тя по темата с лекуването на пациенти.