Украинският президент Володимир Зеленски потвърди за ракетните удари срещу Киев. Те са нанесени в 4 часа сутринта и са ударили военни и цивилни цели.

„Санкциите, наложени на Русия, не са достатъчни, те няма да я накарат да спре. Светът избра да гледа какво става в Украйна от далече”, заяви Зеленски в ново видеообръщение тази сутрин.

Украйна очаква днес руските танкове да стигнат до Киев, обяви един от военните съветници на правителството. Според Киев днес ще е най-тежкият ден от руската инвазия. Медиите съобщават, че армията взривява мостове недалеч от столицата, за да забави руснаците.

Досега загиналите в руската инвазия са над 130 - военни, както и мирни граждани. Повече от 300 души са ранени, казаха властите в Украйна.

Офанзивата на Русия продължава не само към Киев. Руски части влязоха в Украйна от изток и юг. Оценката на украинското командване е, че имат две цели.

Руснаците искали да установят сухоземна връзка между Донбас и границата с Молдова и същевременно да обградят Киев.

Отговорът на Европа според експертите

"Необходимо е още утре всички европейски държави да отзоват своите посланици от Москва и да изгонят от страните си руските дипломати. Започна истинска война, тя е престъпна като режима на Путин. Нормално е Балтийските държави да въведат извънредно положение, защото се страхуват, а Русия е непредвидима. Путин действа като Хитлер и Сталин. Той е маниак, който повтаря хитлеризма и болшевизма". Това заяви Александър Йорданов, бивш посланик и дипломат.

Мястото на България във войната на 21-ви век

По думите му Русия сее смърт и трагедия.

"Режимът на Путин винаги е представлявал опасност. Близо милион са се изселили от региона заради инвазията. Мина времето за деескалация, сега вече има война, Западът трябва да бъде по-твърд и решителен и да отговори на самозабравилия се Кремълски диктатор", смята Йорданов.

И допълва, че България е от най-застрашените държави от Русия.

"Тук бе разкрита и шпионска мрежа. Правителството да погледне по-сериозно на случващото се у нас. Янев гледа да замаже и олекоти нещата, той влиза в руслото на руската пропаганда. С Путин не трябва да се води диалог, той трябва да бъде поставен в изолация", подчерта той.