Предвид високата първоначална инвестиция, която едно семейство трябва да направи, за да се сдобие с хиперинверторен климатик, е напълно разбираемо, защо много хора търсят същите, но втора ръка.

За да улесним вашето търсене, и за да ви спестим някои възможни проблеми, понеже потенциал за такива винаги има при втората ръка, се консултирахме с Praktis.bg.

Рисковете от уредите втора ръка

Едва ли са малко хората, които са купували някакъв вид стока, която е втора ръка, като в зависимост от вида на стоката, има конкретни опасности и рискове, които идват с това да купите нещо, което е притежавано от някои друг. Един от тези рискове е това уреда да бъде представен като притежаващ едни качества, а те да не са валидни.

За това е важно внимателно да подберете продавача и самата стока, като е важно откъде точно купувате този продукт втора ръка. В случая на инверторните климатици можете да сте една идея по-спокойни, тъй като самата технология на климатиците е направена да бъде издръжлива.

И все пак, нито знаете как е използван този климатик, дали е поддържан, в какво състояние са неговите части и като цяло колко часове е работил той. А това има значение за състоянието на чувствителната и подвижна техника в него.

За какво да следите при покупка

При пазаруване за климатик втора ръка е важно да следите за състоянието на външното тяло, тъй като то е най-уязвимо откъм удари, мръсотия и нарушаване на вътрешната структура от лед.

Ако климатика не е ползван и е на практика нов, това не означава, че външното тяло няма да бъде с нарушена здравина, за това най-напред проверете него – перката като за начало.

Важно е и да видите електрониката, да проверите за надути кондензатори, влага по тези елементи, както и да видите състоянието на проводниците и как изглеждат техните връзки.

Въпреки своята страхотна конструкция, дори хиперинверторните климатици и техните платки, са подвластни на нараняване и корозия на конкретни места, особено ако са били на северна страна.

Защо сервизната история е важна

Ако купувате уред, които е на повече от 5 години, е много важно да видите и сервизната история, тъй като той все още би трябвало да е в гаранционен период.

Ако през тези 5 години този климатик е бил сервизиран, то това е добър знам, но е важно да видите за какво точно е бил сервизиран и дали се повтарят ремонтите на едни и същи компоненти.

Ако пък не искате да рискувате и предпочитате да си вземете нов климатик, то тогава Praktis.bg е мястото за вас.