Вчера беше доказан първият грипен щам у нас - A(H3N2). Заболялата е пациентка на 48 години, която се е завърнала от чужбина.

Грипът при нея е протекъл тежко, с температура над 40 градуса и сърдечни оплаквания. Жената е хоспитализирана. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ този щам е включен в противогрипната ваксина, така че тя ще бъде ефикасна

"През лятото имаше тревожни данни от Австралия, а сега заболеваемостта в САЩ и Канада расте бързо. Наблюдаваме по-ранно начало на грипната вълна във всички страни, включително и у нас.

Много вероятно е това да доведе и до по-сериозна вълна. Обикновено доказваме грип в средата на декември, а сега го виждаме още през ноември.

Хващаме началото на разпространението у нас, а не след като вече не може да се проследи епидемичната верига.", обясни тя.

Проф. Кантарджиев: Новият вариант на COVID-19 ще доминира у нас около Нова година

Проф. Христова описа и симптомите

"Грипът започва с висока температура, силни болки в тялото, отпадналост.", каза медикът.

Тя уточни, че лечението е с ефикасни антивирусни препарати, но те трябва да се приемат още в началото, когато антибиотиците са противопоказни.

"Когато секретите станат жълти или зелени, значи има наслагване на инфекция – тогава вече е абсолютно задължително да се премине към антибиотици при разумно поведение за прилагането им.", подчерта проф. Христова.

Специалистът припомни още, че маските категорично спират заразяването с грип.

НАСА успя да изстреля ракетата „Артемис” към Луната

На сайта на космическата агенция бяха изписани по минути етапите от третия опит за стрелване на ракетата.

„Прекъсване на основния етап на основния двигател, завършено разделяне на основното ниво.”, пишат от центъра.

"Прекъсването на главния двигател на основния етап на системата за изстрелване на космоса е завършено и основният елемент се е отделил от междинния етап на криогенно задвижване и космическия кораб Orion.

Следващият важен етап е разгръщането на слънчевите масиви на Orion, планирано да започне приблизително 18 минути след изстрелването.", се казва в съобщението.