Вчера рано сутринта след преследване на трима младежи, за които има данни за извършен грабеж, един от тях бе ранен и впоследствие загуби живота си в болницата. В момента се изясняват всички обстоятелства около случая, а той повдигна въпросът за границите на правомощията на полицейските органи при осъществяване на задържане.

Как се стигна до фаталната гонка на момчетата в София

Подадени са два сигнала в МВР рано сутринта. Единият е от 2 ч. и е за нападение на две девойки от трима непознати, при което едно от момичетата получило удар и са получени заплашвания, вследствие на което от тях е взета раница с пари и вещи. Това се е случило в района на хотел в столицата.

В 5 ч. пък е получен сигнал от охранител за 3 маскирани лица, носещи багаж, които прескачат ограда на охраняван бизнес център.

На място пристигат полицаи и започва преследване. Двама от заподозрените правят опити да избягат с автобус, след като третият е бил хванат на място. След слизането от автобуса те побягват, в резултат на което започва гонката. Направен е един предупредителен изстрел във въздуха, който обаче не е успял да стопира лицата. След това един от полицаите стреля и улучва един от младежите. Лицето веднага е заведено в болнично заведение, където по-късно почива.

Третият съучастник е задържан вчера преди обед. Предстои разпознаване на двамата задържани.

Стреляно е със „стоп“ патрони, които са фатални от близко разстояние

В коментар пред БиТиВи доц. Милен Иванов, който е бивш заместник-ректор на Академията на МВР споделя, че полицаите са снабдени с пистолети, заредени със стоп патрони, които са опасни на разстояние до 11 метра. По неговите думи в протежение на 5 метра, дори и да е използван такъв патрон, вероятността за фатално раняване е много висока.

Той заявява, че поради сегашните правила предупредителният изстрел в безопасна посока е нещо обичайно. Допълва, че полицията има право да използва оръжие не само при непосредствена заплаха за себе си.

Имал ли е полицаят правомощие да стреля по беглеца

Тук значение има институтът на чл. 12а от НК, който регламентира допустимостта на причиняване на вреди на лице, което е извършило престъпление за неговото задържане и превенция срещу извършване на друго престъпление от него. Законът изисква да няма друг начин за задържането и при осъществяването му да не се превишават необходимите и законосъобразни мерки.

Прилага се и правилото на чл. 87, ал. 1, т. 3 от ЗМВР, съгласно което органите на реда могат да използват оръжие след като е отправено предупреждение при задържане на лице, които е извършило или в момента извършва престъпление от общ характер, в случай че лицето се съпротивлява или опитва да избяга. Това е допустимо само когато е „абсолютно необходимо“ да се използва оръжие.