Глутници вълци нападат добитък в странджанските села всекидневно. За атаките на хищниците разказват животновъди. Според тях, както никога досега, вълците нападали стадата и през деня, а в борбата с тях не помагали нито eлектропастирите, нито от овчарските кучета.

Пиратките са единственото средство, с което животновъдите успяват да стреснат гладните глутници, които атакуват без страх дори през деня. Алекси Чилиев, който живее в най-крайната къща в странджанското село Богданово, споделя, че от месеци овцете му са в стрес всеки ден.

„Всеки ден вълци. Гледам, че овцете нещо се плашат, поглеждам - той вълкът при овцете. И като му извиках, той се стресна и тръгна към мен, извиках още един път и замина нататък. Хвърлих брадвата и избяга.”, разказва животновъдът.

На какво разчитат животновъдите срещу набезите

Само часове по-рано и отново по светло, Алекси едва успява да спаси стадото от две малки вълчета, които не се плашат дори и от кучето му.  Алекси разказва, че в последно време нито електропастирът, нито оградите спират вълците.

И се страхува, защото знае, че през зимата нападенията ще зачестят още. От няколко дни 79-годишният пастир Димо Михалев не пуска телетата си на паша. Споделя, че със страх извежда стадото от 150 крави.

„Вълците са много, за четири дни шест-седем телета ми изядоха. И то големи, не малките ми телета”, споделя мъжът. Единственото оръжие на Димо е овчарската гега. И трудно успява да прогони хищниците. И той като Алекси се запасил с пиратки.

Животновъдите от селата Богданово и Варовник имат стада с над 1200 животни. Вярват, че спасение срещу нападенията ще са единствено ловните хайки. Първата хайка за вълци ще бъде след седмица.

Ще хапят ли вълци от Европа Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че адвокатската кантора "Уилмър Хейл", която е и автор на независимия доклад за евентуалната й роля в скандала с Китай, е описала погрешно действията й. В изявление пред изпълнителния съвет тя отхвърли заключенията в доклада. 

Сега Управителният съвет на Международния валутен фонд ще се събере отново в петък във връзка с твърденията, че Георгиева е оказала натиск върху служители на Световната банка да подменят данни в изгода на Китай. Говорител на фонда заяви, че Управителният съвет остава ангажиран към щателна, обективна и навременна проверка.