Гръцки здравни работници от държавните болници протестираха в Атина заради заплащането и условията на труд в момент, когато южната ни съседка се бори с новата вълна на COVID-19. Протестиращите заявяват, че са ниско платени, изнемогват от работа и изпитват недостиг на персонал.

Според тях решението на правителството да отстрани от работа неваксинираните медицински лица ще засилили кризата. От 1 септември Гърция направи задължителна ваксинацията за работещите в здравния сектор хора.

Подобни проблеми и в България – докъде ще стигнем

Случаите на коронавирус достигнаха рекордни нива от над 6,000 заразени през последните дни, а отделенията в болниците са пълни. Неваксиниран персонал зарази ваксинирани възрастни хора с придружаващи заболявания в Дом за стари хора в севлиевското село Стоките.

Д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ-Габрово, обяснява, че в края на миналия месец започва всичко.

"Наш екип изследва целия дом - персонал и живущите. 4 души бяха положителни при първото тестване, още 4 бяха установени при повторното ни посещение. Двама служители от персонала също са заразени.", разказа той.

По думите му домът на всеки два дни се тества.

"9 от 16 души от персонала са имунизирани. Един от тях се зарази и внесе инфекцията.", обясни д-р Пенчоков.

Според него има четирима починали в дома, трима от тях са били ваксинирани.

Относно епидемичния взрив в дома в село Добромирка, д-р Пенчоков каза, че ситуацията е овладяна и понастоящем няма положителни тестове. Той споделя, че там се провежда масово тестване.

В ЕС се споразумяха за бюджета за догодина

Преговарящите от Европейския парламент и правителствата на страните членки на ЕС се споразумяха за бюджета за идната година, предаде ДПА.

Разговорите продължиха късно през нощта. Бюджетът за 2022 г. ще бъде около 169,5 милиарда евро. Голяма част от сумата за идната година ще бъде използвана в подкрепа на фермерите и относително бедните региони в страните членки.

Една от спорните точки по време на преговорите е било искането на ЕП за над 300 нови служители. Страните членки първоначално не смятали, че има нужда от този допълнителен персонал, но накрая искането на ЕП било удовлетворено.

Друг фундаментален въпрос бил колко пари трябва да са на разположение в бюджета за догодина. ЕП е дошъл на преговорите с искане за бюджет от 171,8 милиарда евро. Страните членки настоявали за 167,7 милиарда. Накрая се стигнало до компромис.