В Гърция от днес облекчават част от мерките, свързани с броя на пътуващите в автомобилите. Малките гръцки острови, които са с единични случаи на заразени с коронавирус, се превърнаха в оазис за чужденци, работещи дистанционно.

От днес се увеличава разрешеният брой на пътниците в автомобилите, които да се движат в страната. Заедно с водача в леките автомобили, вече ще могат да се возят още двама пътника, като всички са задължени да са с маски, съобщават от министерството на транспорта. Повече пътници - само ако са малолетни деца с родителите им.

В превозните средства тип „ван“ могат да пътуват трима души и шофьорът. Такситата вече е позволено да качват и по двама пътника.

Глобата за неспазване на наредбата е 300 евро за всеки пътник в автомобила. В същото време министерството на транспорта удължи с една седмица - до 1 февруари, ограничителните мерки за пътуване по вътрешните авиолинии - само при необходимост, доказана с документи.

Въпреки натиска и желанието да се отворят ски курортите, правителството отказва да изпълни молбата на хотелиерите в тази посока. Според специалистите - рискът от заразяване е висок на тези места.

Училищата отварят на 1 февруари при стриктни мерки, решиха от министерството на образованието. Част от гръцките острови останаха почти незасегнати от коронавируса и се превърнаха в предпочитано място за работа от дистанция на гърци и чужденци.

Облекчените мерки подробно

До двама пътника в допълнение към водача на превозното средство, ще могат да се качват от понеделник, 25 януари от 06:00 часа, в обществени превозни средства и частни автомобили.

До трима души плюс шофьора ще имат право да се возят в смесени превозни средства тип VAN. Превишаването на лимита за пътници е разрешено, само ако превозното средство превозва непълнолетни деца, чийто престой у дома под наблюдение на възрастен е невъзможен.

Временно ли е всичко и има ли официални глоби

Такситата вече е позволено да качват по двама пътника като тази мярка може да се окаже временна ако се забележи масово неспазване. Скоро бе уточнена и глобата за неспазване на наредбата е 300 евро за всеки пътник в автомобила.

В същото време, министерството на транспорта удължи с една седмица - до 1 февруари, ограничителните мерки за пътуване по вътрешните авиолинии, само при необходимост, доказана с документи. За последното денонощие Гърция е регистрирала 334 нови случая на коронавирус и 24 смъртни случая. 32 са вече и случаите на британския вариант на COVID-19.