България получи от Европейската комисия 2.9 милиона евро по Плана за превенция на заболяването Африканска чума по свинете, съобщава пресцентъра на Министерство на земеделието.

Това стана ясно по време на срещата между министър Десислава Танева и европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис, състояла се в Брюксел.

Договорената сума е част от планираните мерки за периода 2018-2019 година. Половината от паричните средства ще бъдат преведени авансово, за да може да се покрият своевременно всички разходи.

Борбата с АЧС е еднаква в големите комплекси и личните стопанства

Десислава Танева разказа на еврокомисаря за всички мерки, които са взети на този етап. В частност тя го запозна в детайли с действията спрямо малките ферми и лични стопанства, в които контролът и мерките за сигурност са занижени.

По думите на министър Танева голяма част от стопаните напълно доброволно са усвоили месото на прасетата, повечето от които не са регистрирани и това ги причислява към незаконно отглежданите животни.

Министърът на земеделието допълни: „Тъй като хората станаха съпричастни и участват в борбата с АЧС, ние ще предложим превенционен план. Ще предприемем действия насочени към подкрепа за изграждане на биосигурност, репопулация и регистрация на обектите“.

От своя страна Андриукайтис призова да се действа единно и да се избягва политизацията на темата. И Андриукайтис и Танева се обединиха около мнението, че е необходимо да се спазват всички мерки при отглеждането на свине в домашни условия и разписаните препоръки за биосигурност.

Страната ни ще бъде одитирана пред есента

На срещата стана ясно и че от 21 септември до началото на месец октомври, в България ще бъде извършен одит от страна на ЕК относно мерките и начините за справяне с АЧС.

Резултатите от одита ще се вземат предвид при съфинансирането, което ще получим и финансовата подкрепа на действията, които прилагаме в борбата със заразата.