В цели 11 болници в Пловдив и в три в областта около големия град и днес продължава имунизацията срещу COVID-19 на медиците от първа линия. Официалната кампания по ваксиниране в града под тепетата започна от УМБАЛ „Свети Георги“.

В здравното заведение желание да си поставят ваксината са заявили 200 души. Цели 90% от тях работят в COVID отделенията.

Медицинската сестра Райна Тодовичина се подложи на имунизацията през вчерашния ден.

„Нямам никакви странични оплаквания, освен дискомфорт при движение на ръката. Това е нормално за всяка мускулна инжекция.”, каза тя.

Тодовичина обясни, че преди ваксината да се постави се измерва кръвното, прави се и ЕКГ.

„Мотивацията, за да бъда една от първите, е че съм в рискова група и имам заболявания. Работя и с пациенти на първа линия.

Най-важното е Хипократовата клетва, която сме положили – да помагаме на хората, затова ние трябва да бъдем здрави.”, категорична е медицинската сестра.

Кой бе първи имунизиран в Бургас

Първият ваксиниран в Пловдив беше председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Чувствам се добре и нямам оплаквания от направената вчера манипулация.”, сподели той.

Според него е нормално човек да се наблюдава през 20-те дни, в които се изработва имунитетът, но не бива животът да се превръща в стриктен контрол.

„Всички знаем, че психиката донякъде има изключително голямо значение за това как протичат процесите в организма. Нека бъдем малко по-спокойни и да посрещаме нещата с повече усмивка”, призова шефът на Лекарския съюз.

Той е на мнение, че личният пример ще гарантира спокойствие.

„Виждайки, че не се случва нещо страшно с тези, които се имунизират, постепенно ще привлечем и останалите.”, каза още д-р Маджаров.

Ситуацията на морския ни бряг

Ваксинацията в България започна официално в неделя. Първият българин, който си постави ваксината, беше министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Последваха го и още директори на болници, както и много други медицински лица. Днес поставянето на ваксините продължава за всички медицински специалисти.

В Бургас имунизацията се извърши на седем места, от общо 11 по списък. Четири лечебни заведения ще се включат в процеса през следващите няколко дни.

Сестра Надежда Попсавова беше една от първите, която получи ваксината срещу COVID-19 в морския град. Ето какво сподели тя пред медиите.

„Чувствам се прекрасно и нямам никакви оплаквания. Моят мотив, за да си я поставя беше, че трябва да спасим народа и държавата.

Трябваше да направя това, което е най-правилно.”, каза Попсавова.

В отделението по реанимация, в което тя работи, обясни, че могат да се видят неща, които хората дори не могат да си представят. Директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров обяви, че вчера са били ваксинирани 125 медици.

Никой от тях, по думите му, не е проявил нежелани реакции. Той обясни, че след въвеждането на строгите противоепидемични мерки се наблюдава спад в броя на настанените в болници.

„Броят спада. Имаме с около 110 по-малко настанени, отколкото в началото на месеца. Към тази сутрин свободните легла са близо 100.”, каза още д-р Паздеров.