Етеричното масло от лавандула се счита за едно от най-противоречивите, а зад тази негова репутация се крие уникалният му аромат. Той има характерна нотка на свежа студенина, леко тръпчива, която повечето хора обожават, но има и такива, на които тя не е по вкуса.

В същото време, това е едно от най-старите използвани масла, чиято популярност може да се проследи доста назад в годините (можете да научите повече и да намерите висококачествени етерични масла от лавандула).

Предимствата на етеричното масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула се счита за едно от най-популярните и универсални етерични масла, използвани в ароматерапията. То може да ви изненада с многобройните си свойства.

Повечето от неговите свойства се усещат доста бързо, стига, разбира се, да говорим за качествено истинско масло. Ако предположим, че сте попаднали на такова, от него можете да очаквате няколко ползи.

● По-добър сън

Ароматерапията с лавандула е изключително ефикасна за хора, които не могат да спят добре. Това масло ухае изключително добре, като отпуска психиката и подпомага на тялото да се отпусне и да се наспи както трябва.

Излишно е да се споменава, че добрият сън ще се почувства на всяко ниво, включително на физическо и психологическо.

● Помощник в борбата със стреса

Етеричното масло от лавандула силно насърчава релаксацията и отпускането на обтегнатата мускулатура, като се смята, че в това отношение, то е един от най-добрите възможни варианти.

По този начин, лавандулата помага в лечението на тревожността, но също така и при гадене и менструални болки - и двете състояния са свързани със спазми и дискомфорт, именно по тази причина.

● Помощ при други състояния

Етеричното масло от лавандула може да помогне пи справянето с гъбични инфекции, с различни видове алергии, депресия и депресивни настроения и други подобни.

Смесено с базово масло, етеричното масло от лавандула може да се използва за лечение на изгаряния и различни други форми на наранявания.

Може ли да се прилага без базово масло

Казано на кратко, не. Както споменахме само преди миг, етеричното масло от лавандула, колкото и да е качествено, не бива да се ползва директно върху кожата неразредено.

Ако искате да го приложите върху кожата си, преди това трябва винаги да го разреждате. Това се прави като добавите базово масло, сред които най-популярно е маслото от сладък бадем, известно със силно хидратиращия си и подхранващ ефект.