Над 1,500 декара лозови масиви е унищожила бурята, която се разрази в събота в Поморие. Щетите за земеделските производители са 95%, а според първоначални изчисления унищожената продукция е над 1 500 000 тона. Освен продукцията, унищожени са трайни насаждения и съпътстващите към тях конструкции. В черноморския град продължава частичното бедствено положение.

Димитър Пилонтов е собственик на гроздов масив. По думите му насажденията са напълно унищожени и подлежат на пълна подмяна. Изчислява, че загубите от нереализираната продукция ще възлизат на около 8 хил. лв. Допълва, че тя не е застрахована и обяснява защо: „Тук нямаме градобитна площадка и винаги застрахователните премии са двойни и тройни,в  сравнение с другите”.

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев уточни, че след направен оглед кризисният щаб в града е обявил бедствено положение, за да може всички производители да бъдат защитени. Алексиев е разговарял и със земеделския министър. Той увери, че всички лозари ще бъдат обезщетени.

Родопите също бяха силно засегнати

След бурята в няколко населени места в Родопите има отнесени покриви на къщи и селскостопански постройки. Засегната е и покривната конструкция на квартал “Настан”. В село Бачково ураганният вятър е бил с над 100 километра в час и е повалил десетки половинвековни дървета, някои от които са паднали върху автомобили.

Над 20 от тях са повалени в коритото на р. Чая. Вятърът е изхвърлил пълни контейнери за смет в реката. Активизирало се е и свлачище над Бачковският манастир. Заради паднал стълб селото е останало и без ток. 

За кратък период е бил затворен и пътят към Смолян.

“В момента има ток във всички квартали на селото. Няма пострадали хора, само една жена със счупена ръка”, каза Христо Калчев, кметски наместник на с.Бачково. 

По-сериозни са пораженията в Девин. В едно от местните училища, чиито покривът е напълно отнесен, днес е обявен неучебен ден.

Урагани и лошо време не само в България

Ураганът "Фиона" предизвика бедствено положение в Пуерто Рико. 

За момента няма данни за загинали, но опасното време предизвика сериозни материални щети. На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда как наводнението отнася мост.

Над 3 милиона души останаха без ток, а властите съобщиха, че пълното възстановяване на електрозахранването може да отнеме няколко дни.

Пристанищата в Пуерто Рико бяха затворени, а всички полети са отменени за неопределено време.

Ураганът връхлетя със скорост над 140 километра в час.

Властите предупредиха, че опустошителната буря може да доведе до катастрофални наводнения и  "историческо" количество дъждове.