Още от началото на конфликта между Украйна и Русия, унгарският премиер Виктор Орбан имаше забележки по наложените санкции от ЕС срещу Москва. Той се противопоставя и срещу изпращането на помощ към Украйна и неведнъж е казвал в изявления, че не вижда смисъл парите събрани от данъци на унгарските граждани да се изпращат в подкрепа на Киев.

Миналия месец Будапеща наложи вето на поредния пакет икономическа помощ предвиден за Украйна, който е на стойност 50 милиона евро. Това е причината лидерите на държавите от ЕС да се съберат и да направят стратегия за постигане на компромис или налагане на други мерки срешу Унгария.

От Брюксел очертаха стратегия за саботиране на икономиката на Унгария, ако държавата не вдигне ветото срещу помощта за Унгария. В предварителния план от ЕС очертават мерки за отслабване на икономическите слабости на Унгария, застрашаване на валутата на страната и предизвикване на срив в доверието на инвеститорите.  

Предложение за компромис

Въпреки предвижданите строги мерки, които имат за цел да саботират икономиката на Унгария, ЕС отправи предложение за компромис към Будапеща. От Европейския съюз предложиха на унгарския министър-председател ежегодно обсъждане на финансовата помощ за Украйна. С това предложение се протяга ръка към Унгария.

Днес – 1 февруари ще се проведе среща в Брюксел, на която европейските лидери са си поставили задачата да убедят Орбан да се откаже от ветото върху изплащането на 50 млрд. евро помощи за четири години към Киев.

Будапеща настоява за провеждането на ежегоден преглед на тези средства. От унгарска страна предлагат средствата да бъдат разпределени по следния начин – 33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства.

Държавите от ЕС обаче, не искат да предоставят на Унгария още възможности за налагане на вето. Решението, което предлагат европейските лидери и организирането на ежегоден дебат за изпълнението на финансовата помощ за Украйна, но без възможността за налагане на вето.

Помощ за Украйна ще има със или без одобрението на Орбан

Европейските лидери посочиха, че дори и да не успеят да убедят унгарския си колега за вдигане на ветото, ще се намери решение относно финансовата подкрепа за Украйна.

Министър-председателят на Полша Доналд Туск заяви, че ЕС ще намери начин за финансиране на Киев със или без участието на Унгария.

Напомняме също, че пакетът от американски военни помощи за Украйна в размер на 61 млрд. долара е спрян от републиканците в Конгреса на САЩ.

Очаква се развитие по темата след като се проведе днешната среща на лидерите на ЕС.