Лидерите от Европейския съюз одобриха план за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ù помогнат да се бори с руската инвазия.

По-рано тази седмица министрите на външните работи и отбраната одобриха плана за покупки на боеприпаси по ускорена процедура.

Решението на Европа

Отпускат се 1 милиард евро за насърчаване на държавите членки да предоставят артилерийски снаряди от своите съществуващи запаси, без да се нарушават отбранителните способности. Още 1 милиард евро се предвижда да отидат за ускоряване на нови поръчки и насърчаване на страните да работят заедно за покупки чрез Европейската агенция по отбрана.

Българският президент Румен Радев изключи възможността за доставяне на снаряди, докато служебното правителство е на власт в България.

„Тази среща беше важна, защото консолидира едно важно решение, което е реална стъпка към европейската отбрана. Това е решение, което се отнася до боеприпасите.

Искаме да бъдем напълно ангажиран играч, когато става дума за предоставяне на подкрепа, искаме да действаме като европейци по отношение на производството на боеприпаси и доставката на боеприпаси в Украйна.”, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Лидери на страните от Европейския съюз подкрепиха новата зелена индустриална стратегия. Целта е развитие на чистите технологии. Средствата за постигане на това обаче разделят 27-те.

Словакия ще даде още МиГ-29

Словакия даде първите четири самолета МиГ-29, които обеща да дари на Украйна. Останалите ще бъдат доставени през следващите седмици, съобщи словашкото министерство на отбраната.

Словакия е член на НАТО на източния фланг на военния алианс. Миналата седмица се присъедини към Полша, която обяви доставката на бойни самолети за Украйна.

Общо Словакия заяви, че ще дари 13 от произведените в Съветския съюз изтребители, които според Киев са от решаващо значение за отблъскване на продължаващата вече година руска война в Украйна.

Остра реакция от българските власти след заличаването на клуба ни в Битоля. По думите на зам.-министъра на външните работи Костадин Коджабашев действията на македонските власти са тенденциозни и ограничават правата на българите в западната ни съседка.

В Скопие не представиха документи

„Институциите в Скопие не представиха каквито и да е реални документи за оспорването на регистрацията на българските сдружения. Те са взели своето решение единствено и само чрез безпринципно, едностранно и тенденциозно представяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и идеологически контекст. Най-накрая получихме официална информация от Скопие относно извършения преди почти една година палеж на сградата на културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля.