Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че страната му няма да се поколебае от предприемането на дори по-сериозни военни действия в сирийската провинция Идлиб, ако постигнатото примирие между него и руския му колега Владимир Путин от предишната седмица бъде нарушено, предава британската информационна агенция Reuters“.

Турция и Русия, които подкрепят противоположни воюващи страни в конфликта в Сирия, се споразумяха за прекратяване на огъня с цел да се спрат ескалиращите сблъсъци в Идлиб, които приближиха двете държави до директна конфронтация и причиниха масивна бежанска вълна от близо един милион души.

Ердоган се закани с тежък военен отговор, ако примирието се наруши

По време на реч пред народни представители от собствената си „Партия на справедливостта и развитието“ в парламента, Ердоган заяви, че към този момент са установени някои малки нарушения на примирието и че приоритетът на Турция е безопасността на 12-те наблюдателни поста, които страната е разположила в региона.

„Този път няма само да отговорим на дори най-малката атака тук (в Идлиб), този път ще дадем много по-сериозен и тежък отговор“, заяви турският държавен глава. „Турските войници, синовете на тази нация, никога не са имали нужда от защитата на жестокия Асад, така че нека това да се знае“, добави той, визирайки президента на Сирия Башар Асад.

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар беше цитиран в отделно изявление, в което е заявил, че разговорите между турските и руските официални лица относно налагането на примирие засега са били „позитивни и конструктивни“.

Как се стигна до примирието и какво установява то

През последните седмици подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили засилиха своята кампания за възвръщане на Идлиб, която е и последната бунтовническа крепост в страната.

Това подтикна Турция, която подкрепя една част от бунтовниците, искащи да свалят Башар Асад от власт, да предприеме контра-офанзива за отблъскване на тяхното настъпление.

Делегация от Русия пристигна в Анкара вчера, 10 март, за преговори върху детайлите на споразумението, за което двете страни обещаха да бъде финализирано до следващата седмица.

Споразумението установява коридор на сигурност, както и съвместни патрули по ключовата магистрала М4 в Идлиб, преминаваща от Изток на Запад.

Говорейки пред репортери в парламента, министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу отбеляза дребните нарушения на примирието, но добави, че Москва е предупредила Дамаск да ги прекрати.

„Към момента обсъждаме мерките, които ще бъдат предприети, за да може магистралата М4 да бъде безопасно отворена за трафик. Имаше преговори през последната нощ и те ще продължат“, заяви Чавушоглу. „Към момента ние работим за това да превърнем настоящото временно примирие в постоянно такова. На този етап се намираме в момента“.

Малко по-късно турският министър на отбраната заяви, че днес е започнал вторият ден от преговорите с руската делегация в Анкара.

Макар и настоящето споразумение да удовлетворява най-главното притеснение на Турция – спирането на нова мигрантска вълна от Идлиб – то също така циментира настоящето напредване на сирийското правителство и позволява на Русия да се движи по-на север отколкото някога се е намирала в рамките на сирийския конфликт.